Rechter: Grand Prix in Zandvoort kan doorgaan

formule 1

De Grand Prix in Zandvoort mag op zondag 5 september doorgaan, bepaalde de voorzieningenrechter dinsdag. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) had gevraagd om een schorsing van de natuurvergunning vanwege een mogelijk te hoge stikstofuitstoot.

Volgens de rechter is er “onvoldoende ruimte” voor het gedeeltelijk of compleet schorsen van de natuurvergunning, die eerder door de provincie Noord-Holland aan Circuit Zandvoort was verleend. De race is namelijk al volledig georganiseerd; schorsing van de vergunning zou “zeer grote schade en een mogelijk faillissement” kunnen betekenen, aldus de rechter. Het driedaagse evenement trekt naar verwachting zo’n tweehonderdduizend bezoekers. In 2019 voerden diverse milieuorganisaties ook al een strijd tegen de komst van de Grand Prix. Toen waren er zorgen over onherstelbare schade aan de natuur door de werkzaamheden aan het circuit. Ook in die zorgen ging de rechter destijds niet mee.

Niet vooruitlopen

Het conflict tussen de organisatie van de Grand Prix en de milieuorganisatie loopt al een tijdje. In juli van dit jaar vroeg de rechter in de bodemprocedure om extra advies van Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB). De stichting kreeg drie maanden de tijd om dit advies uit te brengen, waardoor de rechter pas ná de F1-race uitspraak zou doen. Daarop diende MOB een voorlopige voorziening in. De voorzieningenrechter bleek dinsdag echter erg terughoudend in de voorlopige beoordeling van de rechtmatigheid van de vergunning. Met zo’n beoordeling zou namelijk in belangrijke mate worden vooruitgelopen op beantwoording van de vraag wie van partijen gelijk heeft.

De gehele uitspraak is hier te lezen.