Rechtentudent mag niet met vergiet op rijbewijs

Rechtenstudente Mienke de Wilde van de Radboud Universiteit Nijmegen draagt dagelijks een vergiet op het hoofd. Voor haar rijbewijs levert ze een pasfoto aan waar ze met het keukengerei op staat. De gemeente weigert deze foto wegens strijd met artikel 28 van de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001. Het gevolg: een juridische procedure.

De rechtenstudente is een Pastafariër en hangt het geloof aan van het Vliegend Spaghettimonster: deze zou kortweg de wereld hebben geschapen. Als onderdeel van haar religieuze overtuiging draagt ze een vergiet op haar hoofd. Altijd.De gemeente stond echter een pasfoto inclusief vergiet niet toe op haar rijbewijs, ondanks dat haar gezicht prima zichtbaar was op de pasfoto. Onzin, volgens De Wilde. ‘Mensen zeggen: “je geloof is een parodie!” of “het is geen geloof, maar religiekritiek!”,’ legt ze uit aan Voxweb. ‘Ze geloven niet dat ik het meen, dat ik echt geloof in het Vliegend Spaghettimonster. Geloof is iets innerlijks. Hoe ga je dat juridisch bewijzen? Bovendien is elke religie kritisch op andere geloven. Die van mij is daarbij niet anders.’

Het gevolg was een rechtszaak tegen de gemeente Nijmegen. Sinds 30 november heeft ze geen rijbevoegdheid meer. Om te voorkomen dat ze straks nog maanden zonder rijbewijs zit, heeft Mienke een voorlopige voorziening aangevraagd. Deze werd vorige week behandeld in Arnhem. De bestuursrechter wees haar verzoek uiteindelijk af wegens onvoldoende spoedeisend belang. De studente kon niet voldoende aantonen dat de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster zich verzet tegen het gebruik van een rijbewijs waarbij ze zonder vergiet staat afgebeeld.

De Wilde is niet van plan om op te geven. ‘Dat vergiet hoort bij mij en mijn religieuze opvattingen. Als het moet, ga ik door tot het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.’ Of ze die stap daadwerkelijk zet, is nog even afwachten.

De hele uitspraak is hier te lezen.