Rechtenstudenten dienen klacht in bij Reclame Code Commissie tegen Shell

Rechtenstudenten van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie over een mogelijk misleidende reclame van olie- en gasgigant Shell. Hierin wordt beloofd dat Shell de CO2-uitstoot van klanten compenseert, maar of dat klopt, is volgens de studenten zeer de vraag.

Volgens de rechtenstudenten zou de compensatie, die bestaat uit het betalen van een extra eurocent per liter brandstof, om diverse redenen tekortschieten. Daarnaast claimt Shell bepaalde bossen in Peru te beschermen tegen houtkap, maar zouden die bomen ook voordat Shell bescherming aanbood al niet worden gekapt. Daarbij komt dat de bossen door de klimaateffecten steeds minder CO2 opnemen.

Doel van de klacht bij de Reclame Code Commissie is dat Shell stopt met het gebruik van de reclamecampagne. Reclame Fossielvrij en Greenpeace Nederland steunen de klacht van de studenten en zien graag dat er een totaalverbod op fossiele brandstofreclames komt.

Shell reageert in een artikel van Metro op de klacht. Een woordvoerder geeft aan dat de Reclame Code Commissie al eerder heeft geconcludeerd dat de uitingen van het bedrijf over CO2-neutraal rijden niet misleidend zijn. “Met de extra eurocent per liter brandstof kopen we CO2-credits uit natuurprojecten die worden gecontroleerd door onafhankelijke, gecertificeerde partijen,” aldus Shell.