Rechtbank legt taakstraffen en geldboetes op voor haatberichten aan NRC-columniste

Begin november zijn 24 personen veroordeeld tot taakstraffen en geldboetes voor het plaatsen van haatberichten bij een livestream van NRC-journalist Clarice Gargard. De hatelijke reacties werden geplaatst onder een livestream waarop demonstranten te zien waren van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet tijdens de Sinterklaasintocht in 2018. 

Door Kirsten Rolloos

Tegenwoordig roept de Sinterklaasintocht ieder jaar weer heftige reacties op bij zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. Zo ook tijdens de Sinterklaasintocht in Amstelveen in 2018. Toen journalist Clarice Gargard, onder meer columnist bij NRC, een livestream deelde op Facebook van een demonstratie tegen Zwarte Piet, kreeg zij te maken met onder meer doodsverwensingen en reacties over haar huidskleur. Eddy K. uit Druten schreef bijvoorbeeld: ‘Jammer dat ze de slavernij hebben afgeschaft, ik zou de zweep erover halen’ en Angelo R. uit IJsselstein stelde voor: ‘Neerknuppelen. Bom erop’. Gargard deed aangifte. In totaal moesten 25 personen voor de rechter verschijnen.

Het vonnis

De 25 personen stonden bij de rechtbank in Amsterdam terecht voor onder meer opruiing en aanzetten tot haat, discriminatie of geweld. Vorige week kwam de rechtbank met het vonnis. Achttien personen zijn veroordeeld voor opruiing. Drie anderen hebben zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan discriminatie en twee personen zijn veroordeeld voor aanzetten tot discriminatie. Voor één persoon werd belediging bewezen verklaard. Tot slot is er ook nog een persoon vrijgesproken, omdat de rechtbank niet kon vaststellen of de verdachte het bericht zelf had geplaatst.

De rechtbank vond dat alle verdachten in hun opmerkingen grove taal gebruikten en dat sommigen zich daarbij zeer kwetsend uitlieten over zwarte mensen. Daarnaast zetten sommige verdachten met hun woorden aan tot mishandeling of zelfs moord of doodslag op de demonstranten. Hoewel dit niet daadwerkelijk is gebeurd, hadden zij volgens de rechtbank wel degelijk iemand op het idee kunnen brengen.

De rechtbank liet in haar vonnis ook weten niet te spreken te zijn over de aanpak van het OM in de zaak. Onder de livestream van Gargard kwamen in totaal 7600 reacties, waarvan het OM er maar 200 heeft onderzocht. De rechtbank vindt deze werkwijze van het OM ‘onvoldoende zorgvuldig’, aangezien er mogelijk sprake was van veel meer strafbare reacties.  Daarnaast koos het OM ervoor om alle 25 verdachten tegelijkertijd te laten verschijnen. De zaak had hierdoor, en ook door de grote media-aandacht, meer impact op de verdachten.