Recht op abortus in Mexico uit het strafrecht gehaald

Het Hooggerechtshof in Mexico haalt abortus uit het strafrecht. Zo is het bestraffen van abortus in het federale strafwetboek volgens het Hooggerechtshof ongrondwettig. Dit heeft als gevolg dat abortus legaal wordt in het overwegend katholieke land met meer dan 127 miljoen inwoners. Toch is abortus in veel andere landen in Latijns-Amerika wel nog altijd verboden.

Twee jaar geleden heeft het Mexicaanse Hof al geoordeeld dat het strafbaar stellen van abortus tegen de grondwet ingaat en dus niet is toegestaan. Dit heeft als gevolg dat deelstaten lokale wetgeving moesten aanpassen. Desondanks worden er nog steeds vrouwen gearresteerd wegens moord als gevolg van plotselinge miskramen – óók in staten waar abortus legaal is.

Begin september heeft het hoogste gerechtshof van Mexico abortus uit het strafrecht gehaald. Dit heeft tot gevolg dat zwangerschapsonderbreking niet langer verboden is. Hierdoor moeten publieke ziekenhuizen in het gehele land de ingreep gaan aanbieden. Voorheen werd abortus in een derde van de 32 deelstaten aangeboden. Federale zorgverleners kunnen nu niet meer vervolgd worden als zij een abortus uitvoeren. Daarnaast kunnen vrouwen nu ook niet meer gearresteerd worden indien zij een abortus ondergaan.

Het Hof “heeft besloten dat het rechtssysteem dat abortus bestraft in het federale strafwetboek ongrondwettelijk is, omdat het de mensenrechten schendt van vrouwen en mensen die zwanger kunnen worden”, schreef het Hooggerechtshof op berichtendienst X.

De non-profitorganisatie GIRE heeft voor deze belangrijke uitspraak gezorgd. Zij stapte namelijk naar de rechter tegen het Mexicaanse congres en de uitvoerende macht, omdat zij regelgeving hebben uitgevaardigd die abortus strafbaar stelt. Toch is abortus in veel landen in Latijns-Amerika nog altijd illegaal.