Opvallende rechtszaken over de wereld: deel 2

Van je eigen vrijheid schenden naar de ‘vingerburger’, over de hele wereld kom je de raarste rechtszaken tegen. Aangezien er zoveel opvallende zaken zijn, heeft het Rechtenstudentje er nog een paar op een rijtje gezet. Deel 1 lees je hier.

Door Marieke Braad

1. Christopher Roller versus de goochelaars
In de Verenigde Staten eiste Christopher Roller in 2005 vijftig miljoen dollar van de twee goochelaars David Baine en David Copperfield. Roller beweerde dat de goochelaars de magische trucs bekend moesten maken. Roller zag zichzelf als God en meende dat de goochelaars zijn krachten gestolen hadden, aangezien zij goochelden met ‘goddelijke’ krachten. Roller eiste tien procent van het totale inkomen van de goochelaars voor de rest van hun leven. De claim werd afgewezen.

2. Apple de oorzaak van seksverslaving
Deze zaak vond ook plaats in de Verenigde Staten. In 2013 klaagde Chris Sevier tech-gigant Apple aan omdat het bedrijf de oorzaak zou zijn van zijn seksverslaving. Apple had namelijk niks ingebouwd om Sevier te beschermen tegen afbeeldingen van jonge vrouwen. Deze vrouwen vond hij aantrekkelijker dan zijn vrouw, waardoor hij wilde trouwen met zijn laptop. Het gerechtshof heeft uiteindelijk de zaak verworpen.

3. Zwemmen met een orka
Daniel Dukes verstopte zich na sluitingstijd in Sea World omdat het zijn grote droom was om te zwemmen met een orka. Na sluitingstijd sprong hij in het bad waar orka Tilikum rondzwom en hem vervolgens beet. Dukes overleed. De familie van Dukes klaagde Sea World aan. De orka’s zagen er namelijk uit als knuffeldieren, waardoor Sea World de inmiddels overleden Dukes had misleid. Uiteindelijk kwam vast te staan dat Dukes overleed aan onderkoeling, waardoor Sea World de rechtszaak won.

4. Pistool versus tasergun
Een agente had een arrestant gearresteerd maar de man werkte niet mee en protesteerde hevig. De agente wilde hem een schok met een tasergun geven om hem te kalmeren. In plaats van de tasergun pakte de agente het pistool en schoot de arrestant neer. De agente werd in dit geval niet aangeklaagd, maar de fabrikant van de tasergun. De tasergun leek namelijk te veel op een pilstool.

5. Doodgereden en aangeklaagd
In Spanje werd de familie van een 17-jarige jongen aangeklaagd door Tomas Delgado. Delgado had de desbetreffende jongen doodgereden en stelde de familie aansprakelijk voor de deuken die hij in zijn auto had gekregen door de aanrijding. Dat Delgado te hard reed en te veel gedrongen had, maakte hem niet veel uit. De 17-jarige jongen had namelijk geen licht en geen reflectoren op de fiets, waardoor het zijn eigen schuld was. Delgado heeft uiteindelijk zelf de claim ingetrokken wegens publieke druk.