Radiohead vs. Lana Del Rey: plagiaat in de popmuziek

Lana Del Rey twitterde onlangs dat de Engelse band Radiohead haar voor de rechter sleept. Volgens Radiohead vertoont het nummer ‘Get Free’ van Del Rey grote gelijkenissen met hun hit ‘Creep’. Ironisch genoeg maakte Radiohead destijds met Creep zelf ook auteursrechtinbreuk op een nummer van The Hollies. Lana Del Rey is dus niet de enige artiest die weleens is beschuldigd van plagiaat. Meer over de Lana Del Rey-zaak en andere spraakmakende plagiaatzaken lees je in dit artikel.  

Door Kirsten Rolloos

Voor Lana Del Rey begon het nieuwe jaar niet zo gelukkig. Met het nummer ‘Get Free’, van Del Rey’s meest recente album, zou zij volgens Radiohead inbreuk maken op het auteursrecht van de band. Hun hit ‘Creep’ lijkt namelijk wel erg veel op Lana’s nieuwe song. Een typisch gevalletje ‘de pot verwijt de ketel’, omdat Radiohead zich voor Creep liet ‘inspireren’ door het nummer ‘The Air That I Breathe’ van The Hollies. Door een succesvolle rechtszaak ontvangen de songwriters van dat nummer nu een deel van de royalty’s van Creep.

Als we twitter mogen geloven is Radiohead van plan om de zangeres voor de rechter te slepen om 100% van de royalty’s te eisen. De muziekuitgever van Radiohead liet echter weten dat er gesprekken over een mogelijke auteursrechtinbreuk gaande zijn, maar dat er van een rechtsgang geen sprake is.

Andere plagiaatzaken

Dat zaken als die van Radiohead tegen Lana Del Rey niet uniek zijn, bewijst de eindeloos lange lijst van plagiaatzaken wel. Artiesten beschuldigen elkaar over en weer van het kopiëren van elkaars muziek. Een kleine greep uit vermeende geschonden auteursrechten in de muziekindustrie van de afgelopen jaren:

1. Robin Thicke & Pharell Williams – Blurred Lines
Een Amerikaanse Jury besliste dat ‘Blurred Lines’ plagiaat was van het nummer ‘Got To Give It Up’ van Marvin Gaye. Hiervoor ontvingen de erfgenamen van Gaye een schadevergoeding van 7,4 miljoen dollar.

2. Justin Bieber – Sorry
De opening en ritme van Justin Biebers’ Sorry lijkt verdacht veel op ‘Ring The Bell’ van de zangeres Casey Dienel. Blijkbaar was het voor Bieber nog niet te laat om sorry te zeggen, want Casey Dienel besloot de rechtszaak niet door te zetten.

3. Ed Sheeran – Shape Of You
Rond Ed Sheeran’s monsterhit ‘Shape Of You’ ontstond veel ophef, omdat veel mensen vonden dat het overeenkomsten vertoonde met de jaren 90-hit ‘No Scrubs’ van TLC. Blijkbaar vond Ed dit ook. De songwriters werden namelijk genoteerd als co-schrijvers van Shape Of You.

4. Akon – Right Now (Na Na Na)
Deze hit uit 2008 was voor een groot gedeelte gekopieerd van het nummer ‘Summerlove’ van de Nederlandse DJ Maurice. De zaak werd geschikt, en de DJ ontving eenmalig een flink geldbedrag van platenmaatschappij Sony.

5. Sam Smith – Stay With Me
‘Stay With Me’ was volgens velen bijna één-op-één overgenomen van Tom Petty’s ‘I Won’t Back Down’. Om een juridische strijd te voorkomen werden Petty en Jeff Lynne bijgeschreven als songwriters van Stay With Me.

Het is wachten tot de volgende vermeende auteursrechtschending in de popmuziek zich aandient. Ed Sheeran lijkt, wederom, het volgende slachtoffer te worden. Het liedje wat hij schreef voor Tim McGraw en Faith Hill is deze keer onderwerp van gesprek. Twee Australische componisten hebben inmiddels de advocaat die eerder de erfgenamen van Marvin Gaye vertegenwoordigde in de Blurred Lines zaak ingeschakeld.