Quarantaineplicht voor reizigers in de maak

Als het aan de regering ligt, moeten sommige reizigers bij terugkomst in Nederland verplicht in quarantaine. Een wetsvoorstel is ingediend om de quarantaine verplicht te stellen, handhaving zal geregeld worden via zogenoemde ‘belteams’.

Door Caspar Bottemanne

Het ministerie voor Buitenlandse Zaken maakt voor elk land in de wereld een reisadvies. Met dit reisadvies kunnen mensen bekijken wat de risico’s en gevaren zijn bij het afreizen naar een land of gebied. Sinds het uitbreken van Covid-19 zijn de reisadviezen van het ministerie ingrijpend veranderd. Op de informatiesite van de Rijksoverheid staat nu de tekst: ‘Reis niet naar het buitenland tot en met 15 mei 2021. Blijf zoveel mogelijk thuis.’ De risicoadviezen zijn ditmaal gemaakt voor het voorkomen van meer coronabesmettingen uit het buitenland. Aan mensen die wel het land verlaten en later terugkomen, wordt een dringend advies gegeven in quarantaine te gaan en zich te laten testen.

Aanleiding

Na onderzoek van het Outbreak Mangement Team (OMT) blijkt dat een groot deel van de reizigers bij terugkomst niet in quarantaine gaat. Slechts drie op de tien mensen handelt naar het advies. Het OMT pleit al sinds vorig jaar voor een soort quarantaineplicht. De regering geeft gehoor aan de adviezen van het OMT en heeft een wetsvoorstel gemaakt dat over een tijdje naar het parlement gaat.

Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge noemt het wetsvoorstel ‘erg ingewikkeld’. De proportionaliteit van het wetsvoorstel dient zorgvuldig onderbouwd te worden, stelt de minister. De regering ziet echter wel overtuigende redenen om het wetsvoorstel in te voeren. De regering stelt dat reizigers die er zelf voor kiezen naar een risicogebied af te reizen, dan ook de quarantaine dienen te aanvaarden.

Plicht en handhaving

Het wetsvoorstel grijpt flink in op de vrijheid van terugkomende reizigers. Als het wetsvoorstel uiteindelijk wordt aangenomen dienen terugkerende reizigers uit ‘hoog-risicogebieden’ een quarantaineverklaring in te vullen. Naast het invullen van een hele rits aan persoonsgegevens, dient de reiziger te verklaren dat hij ‘onverwijld’ in quarantaine zal gaan.

De handhaving van de quarantaineplicht zal gaan middels ‘belteams’. Medewerkers zullen steekproefsgewijs quarantaineplichtigen bellen, hierna volgen enkele stappen. Medewerkers moeten de reizigers eerst de bedoeling van de quarantaineplicht uitleggen en de persoon proberen te motiveren in quarantaine te blijven. Tevens zullen medewerkers letten op achtergrondgeluiden om te achterhalen of iemand wel of niet thuis is. ‘Denk bijvoorbeeld aan het geluid van de omroep van een conducteur in de trein of het geluid van een kassa in de winkel.’

Wat er verder gebeurt, is nog onduidelijk. Het voorstel stelt nu dat de burgermeester een dwangsom kan opleggen, maar er wordt ook gesproken over strafvervolging. Voor de lezer die al gevaccineerd is: ook met een vaccin dient u bij terugkomst in verplichte quarantaine te gaan.

Buitenland

De regering hoeft het wiel niet zelf uit te vinden want in andere Europese landen bestaat een dergelijke quarantaineplicht al. In het Verenigd Koninkrijk bestaan speciale quarantainehotels waar reizigers op eigen kosten verplicht moeten verblijven. Boetes kunnen in het VK oplopen tot duizend pond bij het niet voldoen van de quarantaineplicht. Onze oosterburen kennen een quarantaineplicht, maar hun oosterbuur maakt het nog bonter. In Polen houdt een app bij waar je continu bent. Enige onttrekking aan de quarantaine levert een boete van ruim duizend euro op.

Lees alles over de (juridische) impact van Covid-19 in ons coronadossier.