Vladimir Poetin, de president van Rusland, krijgt juridische onschendbaarheid na zijn presidentschap. Bovendien kan hij president blijven tot 2036. Dat oordeelde het Russische parlement afgelopen week.
Door Noortje Figee
Het wetsvoorstel biedt Russische oud-presidenten en hun families levenslange immuniteit. Deze immuniteit ziet op de rechtsvervolging van strafbare feiten die ze voor, tijdens en na hun presidentschap hebben gepleegd. Dit wetsvoorstel behoort tot een van de grondwetswijzigingen waarover Rusland afgelopen 1 juli stemde. Naar aanleiding van deze wijzigingen kan Poetin tot 2036 aan de macht blijven. Andrej Klisjas, een politicus die heeft meegewerkt aan het wetsvoorstel, meent dat de wet dient om ‘ongefundeerde vervolging van een voormalig staatshoofd’ te voorkomen.
Maar waarom zou Poetin hier bang voor zijn? Het antwoord ligt in het verschil tussen hoe Rusland was toen Poetin aan de macht kwam en hoe Rusland nu is. Toen Poetin net president werd, floreerde Rusland: het land werd rijker en belangrijker in de wereld. Het had weer zijn positie als grootmacht op het wereldtoneel toegeëigend. Nu is daar nog weinig van over. Rusland is ontevreden: er zijn protesten, de economie holt achteruit en ook heeft COVID-19 haar effect, want ook in Rusland is de druk op de zorg verhoogd.
Mogelijke strafbare feiten
Poetin had zonder juridische onschendbaarheid om verschillende redenen vervolgd kunnen worden: betrokkenheid bij politieke moorden, corruptie, machtsmisbruik en oorlogsmisdaden. Zo bestaan er vermoedens dat de Russische president betrokken is geweest bij de moord op onder andere een oppositiepoliticus, zijn veel vrienden van Poetin ‘ineens’ miljonair geworden en viel Rusland in 2008 Georgië binnen. Ook steunt Rusland de president in Syrië, die ook verdacht wordt van oorlogsmisdaden.