Politie zet deepfake-technologie in voor opsporingsdoeleinden

De politie heeft een nieuwe manier bedacht om een bijna twintig jaar oude zaak op te lossen. Door middel van een deepfake-video roept de 13-jarige Sedar Soares ‘zelf’ de dader en getuigen op om zich te melden. Het is de eerste keer dat deepfake-technologie voor opsporingsdoeleinden wordt gebruikt.

Deepfake

In deepfakevideo’s manipuleren algoritmes beeld en geluid. Zo is het mogelijk om gezichten te verwisselen en de stem van een persoon te imiteren. De naam deepfake is een combinatie van de woorden deep learning en fake. Deepfakes maken gebruik van Machine Learing technology en Artificial Intelligence. Met behulp van technische hulpmiddelen is het eindproduct nauwelijks van het echt te onderscheiden. Het gebruik van deepfaketechnologie voor opsporingsdoeleinden is een wereldwijde primeur.

Wereldprimeur in de opsporing

Sedar Soares werd in 2003 doodgeschoten in Rotterdam toen hij met vriendjes buiten aan het spelen was. Bijna twintig jaar later is de dader nooit gevonden. Lang werd gedacht dat Soares dood werd geschoten omdat hij sneeuwballen naar een automobilist had gegooid, maar na onderzoek van een coldcaseteam gaat de politie er nu vanuit dat hij het slachtoffer is geworden van een ripdeal. Naar aanleiding hiervan werd de zaak weer heropent. Met toestemming van de familie van Sedar is hij ‘tot leven gewerkt’ door middel van een deepfakevideo en roept hij zijn dader op om te spreken. Met de deepfakevideo hoopt de politie tips te krijgen die tot de dader leiden.

TIP! Komt je bachelor- of masterscriptie eraan en zie je daar nu al tegenop? Geen nood, onze online scriptiecursus is terug! In twee intensieve middagen krijg jij de theoretische én praktische handvatten aangereikt om van jouw scriptie een succes te maken. Bekijk alle informatie hier.