Politie deels aansprakelijk voor schietpartij Tristan van der V.

De politie is deels aansprakelijk voor de letsel- en overlijdensschade na het schietdrama in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn op 9 april 2011. Dat heeft het Gerechtshof Den Haag geoordeeld. De politiemedewerker die dader Tristan van der V. in 2008 een wapenvergunning verleende, zou essentiële informatie over het hoofd hebben gezien. Bij het drama kwamen zes mensen om het leven en raakten zestien mensen gewond.

Door Julia Verschoor

Op 9 april 2011 schoot Van der V. in De Ridderhof met een vuurwapen op meerdere mensen. Daarna pleegde hij zelfmoord. Aansluitend onderzoek van de Rijksrecherche liet zien dat de politiemedewerker in kwestie de cruciale informatie over Van der V.’s psychische problemen niet had gezien wegens een ‘bulk aan werk’. Ook kampte hij in die periode met ziekte, aldus de Volkskrant.

Vonnis rechtbank
Advocaten John Beer en Veeru Mewa van het Amsterdamse Beer advocaten startten namens tientallen slachtoffers en nabestaanden een procedure bij de rechtbank Den Haag. De hoofdkwestie vormde de vraag of de politie aansprakelijk kon worden geacht voor het wapengebruik van Van der V. De rechtbank wees in het vonnis van 4 februari 2015 de vordering af. Wél had de politie onrechtmatig gehandeld door een wapenvergunning te verstrekken. Volgens de rechtbank liep de aansprakelijkheid jegens de nabestaanden en slachtoffers echter stuk op het relativiteitsvereiste. De geschonden norm uit de Wet wapens en munitie zou niet strekken tot bescherming van de eisers tegen hun schade. Daarop werd hoger beroep ingesteld.

Schadevergoedingsmogelijkheid slachtoffers en nabestaanden

In tegenstelling tot de rechtbank neemt het hof het relativiteitsvereiste wel aan. De norm voor het weigeren van een wapenvergunning is juist bedoeld om burgers te beschermen tegen schade die daaruit kan voortvloeien, aldus het hof.

Advocaten Beer en Mewu zijn blij met de uitspraak. ‘Zij [hun cliënten, red.] zijn nu echt beloond voor hun strijd voor gerechtigheid. Na de uitspraak van de rechtbank in 2015 had ons vertrouwen een deuk opgelopen, de politie leek met hun fouten weg te kunnen komen.’

De hele uitspraak is hier te lezen.