Pokeraar verraadt zichzelf bij fiscus

Pokeraar Jan J. dacht met online pokeren belastingvrij bij te kunnen verdienen door zijn prijzengeld niet op te geven bij de fiscus. Maar hij verraadde zichzelf met een YouTube-filmpje, blijkt uit vonnis van rechtbank Den Haag. 

Door Jolein Rijkers

J. die zich, naar eigen zeggen, voornamelijk bezig hield met bridgen, speelde daarnaast zo’n 60 uur per week poker op pokersite Pokerstars gevestigd op Malta. In de periode 20 april 2011 tot en met 10 februari 2015 zou hij daarmee prijzengeld hebben gewonnen dat varieerde van € 451 tot € 20.837 per keer. Op grond van art. 1 lid 1 sub e juncto art. 3 lid 1 sub c van de Wet op de Kansspelbelasting (Wet Ksb) is hij over die bedragen belasting verschuldigd. In de Wet Ksb wordt namelijk bepaald dat een gerechtigde tot prijzen van buitenlandse kansspelen die via internet worden gespeeld, kansspelbelasting dient te betalen over het verschil tussen de in een kalendermaand gewonnen prijzen en de in die kalendermaand gedane inzetten.

In 2014 onthult J. in een YouTube-filmpje, zich waarschijnlijk niet bewust van de fiscale gevolgen, onder welke naam hij actief is in de pokerwereld. Een oplettende belastinginspecteur stuurde J. daarop een naheffing voor de kansspelbelasting van ruim € 17.000.

J. was het niet eens met deze naheffing van € 17.000 en ging daarop in beroep bij de rechtbank in Den Haag. Volgens hem kan niet bewezen worden dat hij ook in andere jaren onder diezelfde naam actief was. Maar de rechtbank acht dat niet aannemelijk. Op de pokersite is het helemaal niet mogelijk dat verschillende personen onder één ‘nickname’ spelen. Een naam kan namelijk slechts eenmaal worden toegekend, is uniek en gekoppeld aan een persoon. De Belastingdienst heeft J. met het YouTube-filmpje ‘terecht’ geïdentificeerd, aldus de rechtbank.