Poetin mogelijk tot 2036 aan de macht

De Russische president Vladimir Poetin heeft een grondwetswijziging ondertekend waarmee hij mogelijk tot 2036 president kan blijven. Hij kan hiermee het stokje overnemen van Jozef Stalin als langstzittende leider van Rusland. Poetin staat in het rijtje dan nog wel achter tsaar Peter de Grote, die 43 jaar over het land heeft geregeerd.

Door Jessie van Meerkerk

De ambtstermijn van Poetin – die in Rusland zes jaar bedraagt – loopt af in 2024. Hierna zullen nieuwe presidentsverkiezingen worden georganiseerd. Middels dit amendement kan Poetin zich nog twee keer kandidaat stellen voor het presidentschap. De wijziging zorgt in feite voor een ‘reset’ van Poetin’s presidentschap: zijn vorige presidentstermijnen worden als het ware weggevaagd. Het amendement heeft tot gevolg dat Poetin in theorie nog tot 2036 president kan blijven. Poetin zelf heeft – naar eigen zeggen – nog niet besloten of hij nog een gooi gaat doen naar het presidentschap.

Referendum

Vorig jaar stemde ruim driekwart van de opgekomen kiezers in een referendum voor de grondwetswijzigingen. Het Kremlin bestempelde dit resultaat als een bewijs van het vertrouwen van de bevolking in Poetin. Na dit referendum heeft het Russische parlement in maart van dit jaar gestemd over de wetswijziging. Met dit amendement wil Poetin zijn toekomst als president veiligstellen. Zijn populariteit is het afgelopen jaar immers sterk gedaald vanwege de economische gevolgen die de coronacrisis heeft teweeggebracht. Toch benadrukt Poetin dat zijn enige motief achter de wetswijziging is gelegen in het bieden van stabiliteit in deze rumoerige periode.

Eerder wist Poetin de maximale ambtstermijnen van een president al te omzeilen door zich aan te stellen als tijdelijk premier. Het lijkt er dan ook op dat hij zijn plek niet snel zal afstaan.