Als het aan de VVD, D66 en PvdA ligt, wordt de partneralimentatie verkort van twaalf naar vijf jaar. Die regeling ‘past meer bij deze tijd’.
Indien jonge kinderen bij de scheiding zijn betrokken of het scheidende echtpaar tegen de AOW-leeftijd aanzit, moet nog wel langer alimentatie worden betaald. In het geval van de aanwezigheid van kinderen onder de twaalf is dat nog steeds twaalf jaar, bij bijna AOW-gerechtigheden gaat het om een maximum van tien jaar.
Bij de overige scheidingen gaat de duur van de partneralimentatie dus fors omlaag. ‘Ik vind het niet meer uit te leggen aan mensen waarom ze nog twaalf jaar alimentatie moeten blijven betalen aan hun ex-partner,’ meent VVD-Kamerlid Foort van Oosten.
Drie jaar geleden werd al een dergelijk voorstel ingediend, maar dat strandde bij de Raad van State, die vond dat er in het voorstel onvoldoende rekening werd gehouden met het gegeven dat sommige vrouwen op het moment van een scheiding een achterstand hebben op de arbeidsmarkt.
De drie partijen hopen op een brede steun van de Tweede Kamer. De ChristenUnie en het CDA staan echter nog niet direct te springen om het voorstel.