Plagiaattool leidt tot Kamervragen

Het is een standaardprocedure op veel hogere onderwijsinstellingen: bij het inleveren van een paper of scriptie wordt je werk door een plagiaatscanner gehaald. Zo ook bij Hans de Zwart, filosofiestudent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij weigerde vorige week echter de plagiaattool Turnitin te gebruiken.

De Zwart, naast student ook directeur van belangenorganisatie Bits of Freedom, moest halverwege januari een voorwoord van zijn scriptie inleveren. ‘Ik klikte op de uploadknop in Blackboard en kreeg de User Agreement van Turnitin te zien,’ vertelt hij aan Folia.

En die is volgens hem absurd. Door Turnitin te gebruiken krijgt het bedrijf achter de tool een ‘non-exclusive, royalty-free, perpetual, worldwide, irrevocable license’ op het werk van studenten. Ook de verkopers, service providers en licentiegevers verbonden aan het bedrijf zouden die rechten krijgen. Dat gaat volgens De Zwart veel te ver.

Geen controle

‘Je bent alle controle over je werk kwijt. Je geeft onbekenden het recht om voor altijd jouw werk te gebruiken voor van alles,’ betoogt De Zwart. Meer over de kwestie schrijft hij in de blogpost Turnitin User Agreement: I disagree

Carly Dove, marketing manager bij Turnitin, benadrukt tegenover Folia dat de tool bestaat om plagiaat te voorkomen en dat er geen intentie is om het werk van studenten op andere wijzen te gebruiken.

De Zwart heeft uiteindelijk zijn opdracht rechtstreeks per mail naar zijn docent gestuurd. Voor zover bekend is hij de eerste UvA-student die bezwaar maakt tegen de inleverprocedure met plagiaatscan. De universiteit zegt te kijken of ze door wil met Turnitin.

Kamervragen

Op 1 februari stelde SP-Kamerlid Frank Futselaar Kamervragen over plagiaatdetectietool Turnitin. Hij wil weten in hoeverre Ingrid van Engelshoven (D66), minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, op de hoogte is van de mate van gebruik van Turnitin op hogescholen en universiteiten en of de tool voldoet aan de wettelijke eisen.