Philips aansprakelijk gesteld wegens mogelijk schadelijke apneu-apparaten

Vier gebruikers van slaapapneu-apparaten slepen Philips voor de rechter. Zij stellen gezondheidsklachten te ervaren als gevolg van het apparaat en willen een schadevergoeding. Philips heeft eerder al aangegeven dat er schadelijke stoffen vrij kunnen komen.

Door Jessie van Meerkerk

De apparaten worden gebruikt door mensen die last hebben van slaapapneu. Dit is een medische aandoening waardoor de ademhaling tijdens het slapen kort kan stoppen. Het apparaat zorgt middels een masker voor een continue zuurstofstroom. Sommige gebruikers stellen nu last te hebben van ademhalingsproblemen of hoofdpijn. Ook zijn er gebruikers die menen kanker te hebben gekregen door het apparaat. Zij stellen Philips daarom aansprakelijk en eisen een schadevergoeding.

Schadelijke stoffen

De maker van medische apparatuur heeft eerder al aangegeven bekend te zijn met de problemen bij oudere modellen. Zo zou er een isolatiemateriaal in de machines zitten dat kan afbrokkelen. Zodoende kunnen er kleine deeltjes vrijkomen die – met de stroom aan zuurstof – terechtkomen in de luchtwegen.

Desalniettemin stelt een woordvoerder van Philips dat er tot op heden nog geen bewijs is van mogelijke gezondheidsschade. De vrijgekomen materiaaldeeltjes zouden te groot zijn om in de luchtwegen terecht te komen. Wel stelt het bedrijf dat er chemicaliën vrij kunnen komen die mogelijk kankerverwekkend zijn. Over bewijs wordt echter niet gesproken. De advocaat van de Nederlandse aanklagers vindt dat niet de gebruikers maar Philips zelf onderzoek moet gaan verrichten. Zodoende kan er een waarschuwing worden afgegeven voor individuele gebruikers. Als blijkt dat de apneu-apparaten inderdaad schadelijk zijn dan dient het bedrijf de schade te vergoeden, aldus de advocaat.

Terugroepactie

In juni is het bedrijf al begonnen met een terugroepactie van oude modellen. Het bedrijf zal het (schadelijke) isolatiemateriaal vervangen en repareren. De maskers zullen dan niet meer geïsoleerd zijn met schuim, maar met siliconenrubber. Probleem is wel dat het in sommige gevallen nog twaalf maanden kan duren voordat alle oude apparaten zijn gerepareerd. Een Amerikaanse advocaat heeft gebruikers echter al aangeraden om de machines niet te laten repareren. Het gaat immers om bewijsmateriaal.