Peter R. de Vries (64) overleden

Peter R. de Vries is op donderdag 15 juli overleden. De 64-jarige misdaadverslaggever werd op dinsdag 6 juli neergeschoten na opnames bij RTL Boulevard. Daarbij werd hij van dichtbij in zijn hoofd geraakt.

De Vries werd voornamelijk bekend door zijn televisieprogramma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever, dat liep van 1995 tot 2012. Hij ontving in 2008 een Emmy Award voor zijn documentaire over Joran van der Sloot in de zaak Natalee Holloway en was nauw betrokken bij diverse spraakmakende zaken, waaronder de Puttense Moordzaak en Nicky Verstappen. In die laatste zaak loopt momenteel nog het hoger beroep. Ook zette hij zich recent in voor de zaak van de sinds 1993 vermiste studente Tanja Groen (18).

De familie van De Vries stelt donderdag in een verklaring: “Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben, overleden. Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: ‘On bended knee is no way to be free’. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar.”

Er zitten momenteel twee verdachten vast voor de aanslag op De Vries. Het gaat om een 35-jarige Pool uit Maurik, die waarschijnlijk de vluchtauto bestuurde, en een 21-jarige Rotterdammer, de vermoedelijke schutter.

Beveiliging

Hoewel De Vries naar verluidt te maken had met bedreigingen, werd hij voor zover bekend niet streng beveiligd. Ferd Grapperhaus, minister van Justitie, laat onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de beveiliging van De Vries. “Ik acht het essentieel dat er ten aanzien van de beveiligingssituatie van de heer De Vries volledig zicht is op de vraag welke informatie op welk moment bij welke (overheids)partij beschikbaar was en in hoeverre op basis van deze informatie passend geacteerd is,” schrijft hij in een verklaring.

De Vries wordt in besloten kring begraven.

In februari 2018 interviewden we Peter R. De Vries, dat artikel lees je hier.