1 april: een overzichtje van de grappen in de juridische (studenten)wereld

1 april is bij uitstek een dag om gewoon veilig binnen te blijven. Hier dus geen toiletbrillen met nepdrollen, in de rij staan voor de Hema deodorant met tompouce-geur of huilen omdat de Ola raketjes zouden verdwijnen. Wat gebeurde er vandaag op juridisch gebied en in studentenland? Hieronder de opvallende 1 april acties op een rijtje.

De Hogeschool van Amsterdam ruilt studieboeken in voor samenvattingen, zo meldt het Parool. “Studenten gebruiken sowieso al massaal samenvattingen. En daarbij: studieboeken zijn vaak toch veel te lang,” aldus onderwijsdirecteur Piet van ’t Blad. We gokken dat menig student dit graag waarheid zou zien worden ūüėČ

Onrust op de Radboud Universiteit in Nijmegen, muizen zouden hier knabbelen en knagen aan de bedrading van de UB-computers, volgens ANS. “Verschillende studenten beamen dat de muizen het studeren in de UB erg lastig maken.¬†Tijs wilde net beginnen aan een inspirerend middagje studeren voor een Filosofie-tentamen, toen hij¬†in zijn ooghoek een¬†grijs exemplaar¬†zag bewegen.” De RU ontkent tot op heden ten stelligste dat er sprake is van een muizenplaag, ondanks het bewijs dat ANS verzamelde.

Meer nieuws uit het Nijmeegse. Zo meldt Vox dat de universiteit toiletcoaches in gaat zetten. “Het wc-personeel klaagt steen en¬†been over het gebrek aan wc-etiquette op de campus. ‚ÄėMensen¬†laten resten achter in het toilet, gebruiken te veel toiletpapier en trekken de handdoekmachines kapot‚Äô, vertelt schoonmaakster Jannet.” Tijd voor actie dus.

Geplaatst op 31 maart, maar met een verontrustend hoog 1 april gehalte: de gloednieuwe website¬†blindsamenwonen.nl, dat het zoeken naar een nieuwe liefde √©n woning combineert. “Laat je wensen en eisen achter met betrekking tot je nieuwe huurwoning en partner.¬†Binnen 3 werkdagen staat het verhuisteam bij jou en je kersverse partner op de stoep¬†en¬†worden jullie beiden afgezet voor de deur van jullie nieuwe huurwoning!” Dat wordt dus voortaan romantisch samen studeren!

Meer voor juridische¬†lovebirds: de Open Universiteit komt met een datingplatform voor studenten. De OU gaat het platform¬†toevoegen aan haar online leeromgeving yOUlearn. Hiermee kunnen de studenten straks gemakkelijk contact leggen met elkaar.¬†Uit onderwijskundig onderzoek is gebleken dat een relatie het studiesucces vergroot. Rector magnificus prof. mr. Anja Oskamp: “Met ons online onderwijs willen we onze studenten een rijke leeromgeving bieden, in alle opzichten. Daarom ontwikkelen we het platform l’amOUr’.”

Meer onderzoeken: Hogescholen gaan experimenteren met slaaponderwijs, volgens de Vereniging Hogescholen. Uit onderzoek is gebleken dat het lerende brein van jonge adolescenten het best functioneert tijdens de slaap. In elke regio zullen hogescholen een deel van hun onderwijsgebouwen daar geschikt voor gaan maken. Leslokalen worden omgebouwd tot multifunctionele slaapzalen.

Uit de juridische wereld: de rechtbank in Overijssel start maandag met de robotrechter! Eenvoudige strafzaken zullen met deze proef door¬†een computer worden behandeld, zoals verkeersboetes of vandalisme. Rechttoe-rechtaan zaken, waarbij de schuldvraag makkelijk te beantwoorden is. “In het begin zal een echte rechter van vlees en bloed de uitspraak controleren, maar het is de bedoeling dat deze robotrechter in de toekomst simpele zaken in zijn eentje moet kunnen afhandelen,” zegt een voorlichter van de rechtbank. Als mensen het niet eens zijn met de uitkomst kunnen ze natuurlijk altijd in hoger beroep, dat door een echte rechter wordt behandeld.

Leuk nieuws voor de Making a Murderer fans onder ons: vandaag werd bekend dat een van Avery’s voormalige advocaten, Dean Strang, met een documentaire komt over het Amerikaanse rechtssysteem. De titel “Dean Strang: Road to Justice” maakt alvast nieuwsgierig!