Overtreding Nederlandse gokregels door lootboxen

Tegenwoordig zijn er veel spellen waarbij je door zogenaamde lootboxen, virtuele schatkistjes, willekeurige voorwerpen of upgrades kunt verzamelen. Volgens de Kansspelautoriteit, die zorgt voor een veilig en betrouwbaar aanbod van kansspelen, zijn sommige van deze lootboxen in strijd met de Nederlandse wetgeving.

Door Liza Ovsyanko

Lootboxen zijn een soort schatkistjes die kunnen worden verkregen en verkocht. De speler kent de inhoud van de lootbox niet en gokt op de waarde van het schatkistje. Soms kunnen de lootboxen gratis worden verkregen, maar vaak worden ze gekocht door de speler. De prijzen in de dozen kunnen worden verhandeld, waardoor deze een economische waarde hebben. Hierdoor ontstond de vraag of lootboxen toegestaan zijn op grond van de kansspelwetgeving.

De Kansspelautoriteit houdt toezicht op het naleven van de Wet op kansspelen, handhaaft en beslist over vergunningsaanvragen, bevordert het tegengaan van een gokverslaving en geeft voorlichting. Critici vrezen dat het kopen van lootboxen een vorm van gokken is, omdat de spelers vooraf niet weten wat erin zit. Daarbij is er geen wet voor online kansspelen, waardoor deze in Nederland überhaupt niet mogen worden aangeboden.

De Kansspelautoriteit heeft tien games onderzocht en uit dat onderzoek blijkt dat de lootboxen in vier games in strijd zijn met de wet. Om welke games het gaat, zegt de Kansspelautoriteit niet, maar het gaat hier om de populairste games van het moment.

Volgens de Kansspelautoriteit zou er een mogelijk verband zijn tussen de lootboxen en een ontwikkeling van een verslaving door de ‘bijna-winst’, visuele effecten en het snel achter elkaar kunnen openen van de lootboxen. De makers van de betreffende games krijgen acht weken de tijd om de verslavingselementen uit het spel te halen. Als dit niet binnen de termijn gedaan wordt, dan worden de namen van de games bekendgemaakt.