Minister Koolmees van Sociale Zaken kondigde vorige week aan dat de regeling rondom het ouderschapsverlof vanaf 1 augustus 2022 wordt uitgebreid. Ouders die ouderschapsverlof willen opnemen, krijgen vanaf dan in het eerste levensjaar van hun kind negen weken (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof.
Door Gracièla van Duinkerken
Het wetsvoorstel ‘Wet invoering betaling ouderschapsverlof’ is een reactie op een Europese richtlijn die een jaar geleden werd aangenomen. Die richtlijn verplicht lidstaten om twee maanden verlof voor jonge ouders in te voeren met een ‘adequate uitkering’. Lidstaten hebben tot augustus 2022 de tijd om aan deze wet te voldoen en met de nieuwe regeling zou Nederland aan die verplichting voldoen.
Negen weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof
Ouders hebben momenteel al het recht om maximaal 26 weken onbetaald ouderschapsverlof op te nemen in de eerste acht jaar van hun kind. Dat kan in één keer of gespreid. Echter, slechts een op de drie ouders maakt hier gebruik van. Om dit aantal te verhogen is besloten om de eerste negen weken van het ouderschapsverlof gedeeltelijk door te betalen. De doorbetaling moet meer ouders de mogelijkheid geven het verlof ook echt op te nemen. Het negen weken betaalde ouderschapsverlof mag in één keer of gespreid opgenomen worden, maar kan alleen opgenomen worden in het eerste levensjaar van het kind.
Uitkeringsinstantie UWV gaat de verlofuitkeringen uitvoeren die de helft van het loon dekt. De vakbond FNV is van mening dat het betaalde ouderschapsverlof niet voor de helft, maar volledig moet worden doorbetaald. Volgens de vakbond kan namelijk niet iedereen het zich veroorloven om de helft van zijn loon te missen: “Met deze regeling zal niet iedereen de volle negen weken verlof opnemen, maar alleen die mensen die het zich kunnen veroorloven. Op deze manier is het een verlof voor de rijken”, aldus FNV-bestuurslid Judy Hoffer.
Geboorte- en zwangerschapsverlof
Het deels betaalde ouderschapsverlof is een aanvulling op het al bestaande zwangerschaps- en geboorteverlof. Moeders hebben nu 16 tot 20 weken betaald zwangerschapsverlof. Vanaf 1 augustus 2022 komen daar dus ook 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof bij.
Partners hebben direct na de geboorte recht op 5 vrije werkdagen. Vanaf 1 juli 2020 wordt die regeling van geboorteverlof uitgebreid naar 5 weken (gedeeltelijk) betaald verlof in de eerste 6 maanden na de geboorte. Vanaf 1 augustus 2022 komen daar dus nog 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof bovenop.
Momenteel loopt de internetconsultatie tot 24 mei 2020 over de voorgenomen Wet invoering betaling ouderschapsverlof. Het wetsvoorstel wordt na de zomer naar de Tweede Kamer gestuurd.