Ouders Tristan van der Vlis aangeklaagd door nabestaanden slachtoffers

Op 9 april 2011 schoot Van der Vlis in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan de Rijn om zich heen. Er vielen zes doden en zeventien gewonden. Na de schietpartij pleegde Van der Vlis zelfmoord door een pistool tegen zijn hoofd te zetten. 

Door Liza Ovsyanko

Tristan van der Vlis was lid van een schuttersvereniging en had voor drie vuurwapens een wapenvergunning. Een groep slachtoffers probeert de staat en de nationale politie aansprakelijk te stellen voor het verlenen van een wapenvergunning. De zaak ligt nu bij de Hoge Raad.

Tristan heeft eerder psychische problemen en zelfmoordneigingen gehad. Hiervoor heeft hij ook in een gesloten inrichting gezeten. Er is een psychiatrisch rapport opgesteld over Van der Vlis, maar de nabestaanden mochten dit rapport niet inzien. De slachtoffers en nabestaanden vinden het rapport belangrijk voor de verwerking van het drama.

De nabestaanden willen hun schade nu proberen te verhalen op de verzekeraar van de ouders. Zij stellen dat de ouders aansprakelijk moeten worden gesteld voor het niet op tijd ingrijpen, terwijl dit wel mogelijk was. Volgens de advocaat van de ouders waren de ouders niet op de hoogte van de plannen van hun zoon. De zitting is gepland op 6 maart a.s.

Overigens onderzoekt de advocaat of hij nog meer rechtszaken aan kan spannen. Het gaat hierbij om de werkgever van Van der Vlis, de schietclub en de Nationale Politie. Dat meldt NOS.

Hieronder een greep uit de artikelen van andere media over de kwestie: