Ouders gedode Nederlandse tieners starten petitie

De moeder van de veertienjarige Romy uit Hoevelaken, die in 2017 werd gedood door een leeftijdsgenoot, is een petitie gestart voor hogere jeugdstraffen. De ouders van de in 2017 eveneens gedode Savannah (14) uit Bunschoten en Nick (16) uit Assendelft steunen de petitie. Ook zij kwamen om het leven door minderjarige daders.

De ouders willen een gevangenisstraf van minimaal twee tot maximaal vijf jaar voor minderjarigen die veertien jaar of ouder zijn. Ook zien ze graag dat het strafrecht voor volwassenen sneller wordt toegepast bij daders van zestien tot en met achttien jaar.

‘Een straf van 1 of 2 jaar is een lachertje. Dit doet geen recht aan het leed wat ons is aangedaan,’ is te lezen in de tekst bij de petitie. ‘Wij als ouders hebben er onze missie van gemaakt de duur van de jeugddetentie omhoog te krijgen.’

De petitie is in korte tijd al duizenden keren ondertekend. De handtekeningen zullen uiteindelijk worden overhandigd aan minister Dekker van Rechtsbescherming.

Zaken

De zestienjarige Nick kwam in april 2017 om het leven door een vijftienjarige jongen uit Zaandam. Hij kreeg een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs, die ten hoogste zeven jaar kan duren. De maximale straf voor zijn leeftijd. Een tweede verdachte in de zaak werd vrijgesproken.
[twee uitspraken, hier en hier te lezen]

De veertienjarige Romy werd begin juni 2017 gedood door een veertienjarige jongen uit Lunteren. Ook hij kreeg een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.
[lees hier de uitspraak]

De zeventienjarige jongen uit Den Bosch die schuldig is aan de dood van de veertienjarige Savannah in juni 2017 kreeg twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs, die na zeven jaar nog kan worden omgezet in volwassenen-tbs. Ook voor hem was dat gezien zijn leeftijd de maximale straf.
[lees hier de uitspraak]