De opvallendste ontslagzaken uit 2017!

Het jaar 2017 bracht verschillende opvallende ontslagzaken voort. Reden genoeg om er een drietal uit te lichten, inclusief handige checklist voor ontslag!

Checklist ontslag

Bang dat je (bij)baan op het spel staat? Zorg dan in ieder geval dat onderstaande punten geregeld of aanwezig zijn.

  • De werkgever moet een duidelijke reden geven voor het ontslag.
  • Het ontslag moet worden gegeven op papier.
  • Zorg ervoor dat het initiatief voor ontslag bij je werkgever ligt in verband met je recht op WW.
  • Schakel juridische hulp in als je een ontbindings- of vaststellingsovereenkomst krijgt aangeboden.
  • Verzamel bewijs in de vorm van brieven, e-mails, et cetera waaruit je functioneren blijkt.
  • Zet eventuele bezwaren tegen het ontslag op schrift.
  • Controleer de opzegtermijn.

Drie opvallende ontslagzaken

Donut-verleiding te groot
Ondanks meerdere waarschuwingen bleef een supermarktmedewerkster producten uit de winkel oppeuzelen. Na een volle hap uit een gevuld donutbroodje was de bedrijfsleider het zat en werd ze op staande voet ontslagen. De werkneemster, die al zeventien jaar in dienst was, voerde ter zitting aan dat de donuts toch zouden worden weggegooid. Ernstig verwijtbaar gedrag, meende de rechter echter. Het ontslag was daarom terecht. Wel werd het ontslag op staande voet gewijzigd in een regulier ontslag.

Beledigingen via e-mail
Een grappig bedoelde e-mail was reden voor ontslag van de dame in kwestie. In plaats van een ‘grappig bedoelde’ mail over een blinde collega te sturen naar een ziende collega, kwam haar berichtje in de inbox van de blinde man terecht. Nader onderzoek naar aanleiding van het incident bracht naar voren dat ze de man al eerder had uitgescholden voor ‘blind varken’. Haar werkgever, nota bene een blindeninstituut, ontsloeg haar volgens de rechter terecht. Wel kreeg ze een ontslagvergoeding mee van 25.000 euro.

Rechts-extremisme op social media
Een geschiedenisdocent die op social media regelmatig berichten liked van de rechts-extremistische Nederlandse Volksunie zorgde voor onrust onder de ouders. Het Gerechtshof Arnhem oordeelde dat de publieke uitlatingen niet passen bij het bekleden van een voorbeeldfunctie als docent. Volgens het hof woog het gevoel van onrust bij de ouders in dit geval zwaarder dan het individuele belang van de leraar. De ontbinding van de arbeidsovereenkomst was daarom terecht.

Bekijk hier ook onze andere berichten over ontslag(zaken)!