Opnieuw geweld tegen advocaten

Een beschoten advocatenkantoor en een advocate die in een cel door een verdachte wordt aangevallen; in iets meer dan een week tijd kunnen deze twee incidenten worden toegevoegd aan het lijstje van geweld tegen advocaten.

Op woensdag 29 juli werd straf- en familierechtadvocaat Anjana Bissumbhar door een verdachte aangevallen in zijn cel in Almere. Ze raakte daarbij gewond, maar liet een aantal dagen later op Facebook weten dat het naar omstandigheden goed met haar gaat.

Ruim een week later, in de nacht van donderdag 6 op vrijdag 7 augustus, werd het kantoor Kuijpers & Nillesen Advocaten in Amsterdam beschoten. Er werden daarbij meerdere schoten gelost. Aan het hoofd van het kantoor staat onder meer strafrechtadvocaat Jan-Hein Kuijpers, bekend als advocaat van Willem Holleeder. Over de aanleiding van het schietincident en de vermoedelijke schutters is nog niets bekend. Niemand raakte gewond.

In een reactie laat de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) weten geschokt te zijn over het schietincident: Het is heel ernstig dat dit is gebeurd. Al eerder maakten de moord op advocaat Derk Wiersum en de aanslag op advocaat Philippe Schol duidelijk dat advocaten bij de uitoefening van hun beroep concrete risico’s kunnen lopen. Het is van het grootste belang dat advocaten hun belangrijke werk, een onmisbaar onderdeel van een rechtsstaat, veilig kunnen doen.”

Eerdere incidenten

De incidenten vinden ruim tien maanden na de moord op Derk Wiersum plaats. De 44-jarige strafrechtadvocaat werd op woensdag 18 september 2019 doodgeschoten in Amsterdam. In januari van dat jaar was het ook bij een advocatenkantoor in Eindhoven raak: toen werd een 32-jarige advocaat in zijn kantoor door een boze cliënt gestoken met een schaar. Later in 2019, op woensdag 6 november, werd de Enschedese advocaat Philippe Schol (43) beschoten in het Duitse Gronau, net voorbij de grens tussen Nederland en Duitsland. Hij raakte daarbij zwaargewond.

Ook in voorgaande jaren hebben verschillende geweldszaken tegen advocaten het nieuws gehaald. In 2001 werd een bomaanslag gepleegd op de Utrechtse advocaat Paul Bovens (44). Hij was op het moment van de ontploffing niet op kantoor, maar besloot later uit de advocatuur te stappen. In 2004 werd de 32-jarige advocaat Machiel Pul uit Doetinchem doodgestoken door een achttienjarige jongen. In september 2017 werd een vrouwelijke advocaat (38) uit Zoetermeer slachtoffer van een steekpartij in haar eigen kantoor. Het leidde uiteindelijk tot een faillissement van het advocatenkantoor. Deze zaak loopt nog steeds.