Opgestoken duim-emoji geldt als aanvaarding overeenkomst

In Canada moet een boer een graanbedrijf 82.000 dollar betalen nadat hij met een opgestoken duim emoji een contract goedkeurde. De rechter oordeelde dat de overeenkomst “toch zeker verbaal” werd gesloten. Voor de eerste keer is geoordeeld dat het sturen van een ‘Thumbs-up emoji’ een valide manier is om een contract te ondertekenen.

Begin 2021 besloten het graanbedrijf South West Terminal en Canadese boeren Bob en Chris om een overeenkomst aan te gaan betreffende 86 ton vlas. Dit zouden de boeren in november 2021 moeten leveren. South West Terminal maakte een schriftelijke overeenkomst en nam de leveringsdatum en andere voorwaarden hierin op. Een vertegenwoordiger van het bedrijf verzond de schriftelijke overeenkomst met de tekst “please confirm flax contract” (aub vlascontract bevestigen). Boer Chris reageerde hierop met een emoji van een opgestoken duim.

In november 2021 steeg de prijs van vlas naar 41 dollar, terwijl een prijs van 17 dollar per 35 liter was overeengekomen. De Canadese boeren voerden de levering aan South West Terminal nooit uit, waardoor het graanbedrijf een rechtszaak aanspande. Boer Chris stelde dat hij met het duimpje bedoelde aan te geven dat hij de overeenkomst had ontvangen, maar niet dat hij akkoord ging met de inhoud. De advocaat van de boeren stelde in de rechtbank dat als het sturen van een emoji betekent dat men een contract aanvaard, dit tot veel rechtszaken zal leiden.

‘Informele wijze’

De Rechter heeft geoordeeld dat boer Chris het contract heeft goedgekeurd, omdat hij in het verleden ook contracten op een “informele wijze” heeft aanvaard. Eerder heeft de boer door “Ok of Yup” te sturen een contract aanvaard. Als gevolg van deze uitspraak moeten de boeren South West Terminal 82.000 dollar betalen en de kosten voor het niet-geleverde vlas.