Nog geen idee op wie je wilt stemmen? Er zijn tijdens deze landelijke verkiezingen negen advocaten terug te vinden op de kieslijsten, de meesten van hen komen uit onze hoofdstad. Qua partijen loopt het meer uiteen: van Code Oranje en D66 tot ChristenUnie en Volt; voor ieder lijkt er wat wils. Het Advocatenblad maakte speciaal voor de verkiezingen een overzicht. Een samenvatting.
Strafrechtadvocaat Sidney Smeets (45 jaar, Amsterdam) staat op de achttiende plek bij D66. Belangrijke pijlers zijn voor hem onder meer het totstandbrengen van een constitutioneel hof en wetgeving voor slachtoffers. “Het gaat op dit moment in de Tweede Kamer wat betreft wetgeving niet goed. Er zijn te weinig juristen met praktijkervaring.”
Ook sociaal advocaat Nazmi Türkkol (51 jaar, Amsterdam) staat namens D66 op de kieslijst, op plek dertig. Zijn belangrijkste speerpunten zijn de sociale advocatuur en jeugdhulpverlening. “Ik merk dat de laatste tien jaar een steeds grotere groep mensen de dupe is van slecht beleid. Het is te veel gericht op bezuinigen en vaak niet goed doordacht.”
IP-rechtadvocaat Marieke Koekkoek (32 jaar, Amsterdam) heeft bij Volt de vierde plek op de kieslijst bemachtigd. De partij staat volgens haar voor diversiteit, is pro-Europa en richt zich op een sterkere democratische rechtsstaat. “De ideeën van Volt zijn gebaseerd op wetenschap en op basis van kernwaarden als inclusie en solidariteit. Dat is nieuw en verfrissend ten opzichte van bestaande partijen.”
Arbeidsrecht- en huurrechtadvocaat Marieke Nass (27 jaar, Gulpen) wilde naar eigen zeggen altijd al naar Den Haag. “De kwaliteit van wet- en regelgeving moet omhoog. De arbeidswetgeving bijvoorbeeld is de laatste jaren op veel punten gewijzigd. Het is echt een rommel geworden.” Ze staat op de kieslijst van CDA op de dertigste plaats.
Strafrechtadvocaten Sébas Diekstra (40 jaar, Leiden) en Peter Plasman (68 jaar, Amsterdam) staan op plaats acht respectievelijk twee van Code Oranje. “Het kabinet neemt heel grote beslissingen buiten de bevolking om. De politieke arena moet weer terugkomen,” aldus Plasman. Voor Diekstra is onder meer het falen van bewindspersonen op het justitiedepartement is een trigger om de politiek in te gaan. “Er worden continu wetten aangenomen, terwijl de uitvoering van eerdere wetten nog te vaak ernstig tekortschiet.”
Sociaal advocaat Natasha Mohamed-Hoesein (44 jaar, Amsterdam) bemant de vierde plek op de lijst van DENK. “Ik wil als vrouw, als advocaat en als ondernemer het gezicht en de stem zijn in het parlement. Toegang tot het recht betekent voor mij meer dan enkel toegang tot gefinancierde rechtsbijstand. Het omvat ook de eerlijkheid van een rechtssysteem, de rechtvaardigheid.”
Arbeidsrechtadvocaat Imran Hyder (28 jaar, Amsterdam) bekleedt de dertigste plaats op de kieslijst van GroenLinks en wil zich graag verder inzetten voor de arbeidsmarkt. “De afgelopen twintig jaar is er een politieke route ingezet waardoor de rijken steeds rijker worden, de middenklasse zich een soort van staande houdt en een grote groep werkenden en niet-werkenden steeds armer wordt.”
Sociaal advocaat Don Ceder (31 jaar, Amsterdam) ging ooit de advocatuur in om het verschil te maken, als volksvertegenwoordiger hoopt hij hetzelfde te doen. “Ik denk dat ik met mijn achtergrond en mijn ervaring in de advocatuur en de Amsterdamse politiek van toegevoegde waarde kan zijn op het Binnenhof. De menselijke maat moet terugkeren.” Hij staat op de vierde plek bij de ChristenUnie.
Lees het complete overzicht met portretten en uitgebreide toelichtingen hier: Advocaten in de race voor een Kamerzetel.