Ook zonnestudio’s trekken bij rechter aan kortste eind

Zonnestudio’s blijven voorlopig gesloten, bepaalde de voorzieningenrechter woensdag. De studio’s spanden een kort geding aan tegen de Staat omdat ze graag hun deuren weer willen openen. Volgens de rechter mag het kabinet in de strijd tegen het coronavirus echter besluiten de zonnestudio’s nog dicht te houden.

De zonnestudio’s zijn sinds afgelopen december gesloten, terwijl onder andere kapperszaken en schoonheidssalons inmiddels wel weer open zijn, zij het met de nodige restricties. Oneerlijk, volgens branchevereniging SVZ (Samenwerking Verantwoord Zonnen), omdat ook zonnestudio’s prima op afspraak kunnen werken en de zonnebanken bovendien in gescheiden ruimtes staan.

Hoewel de Haagse rechter dat niet betwist, betekent dit niet dat daarmee automatisch moet worden overgegaan tot het heropenen van de zonnestudio’s. “Een openstelling van de zonnebranche leidt hoe dan ook tot meer contactmomenten en meer reisbewegingen en daarmee tot het risico op meer besmettingen en een verdere verspreiding van het virus” (r.o. 4.10, ECLI:NL:RBDHA:2021:3352).

Eerder werden al kort gedingen aangespannen door de horeca, non-foodwinkeliers en marktkooplui, ook zonder resultaat. Deze vonden een aantal weken na het kort geding en hoger beroep over de avondklok plaats.

Lees alles over de (juridische) impact van Covid-19 in ons coronadossier.