Onverwachtse toeslagen op concert- en festivalkaarten verleden tijd

Onverwachtse toeslagen op festival- en concertkaartjes – denk aan administratie-, service- en/of printkosten – zijn vanaf 1 oktober niet meer toegestaan. Vanaf dan zijn primaire aanbieders en hun organisatoren verplicht om dergelijke extra kosten bij de start van de boeking duidelijk vermelden. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De bedoeling is dat je in één oogopslag de prijs voor een ticket – inclusief boekings- en andere kosten – op verschillende websites kan vergelijken, en niet eerst bij allerlei aanbieders een half boekingsproces moet doorlopen voordat je weet waar je het voordeligst uit bent, aldus de Volkskrant. Het gaat hier om de onvermijdbare kosten; prijzen voor niet-verplichte extraatjes – bijvoorbeeld maaltijden of vervoer – mogen aanbieders wel later in het boekingsproces nog vermelden.

De regels zijn niet nieuw, maar worden volgens de ACM nu vaak door de branche genegeerd. Overgaan tot strengere handhaving bleek nodig; door die onverwachtse extra toeslagen kunnen online verkopers de oorspronkelijke ticketprijs nog met zo’n twintig procent verhogen. Het overtreden van de regels wordt een dure grap: de ACM kan tot maar liefst 900.000 euro per overtreding opleggen.