Ontslag voor ongevaccineerde werknemers van United Airlines

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines heeft besloten haar ongevaccineerde werknemers te ontslaan. Het gaat om degenen die zich voor 27 september nog niet hebben laten vaccineren tegen COVID-19. Tweeduizend werknemers die zich niet hebben kunnen vaccineren om medische of religieuze redenen mogen nog wel bij het bedrijf blijven werken.

Door Noortje Figee

De luchtvaartmaatschappij liet begin augustus al weten dat ze haar werknemers ging verplichten zich te laten vaccineren. Als de werknemers daar voor 27 september niet mee akkoord zouden gaan, zouden ze worden ontslagen. In totaal hebben 593 werknemers geen gehoor gegeven aan de mededeling. Zij worden nu dus ontslagen. De verplichting geldt voor alle werknemers die in de Verenigde Staten wonen.

United Airlines is één van de eerste grote Amerikaanse bedrijven die het vaccin verplicht stelt voor werknemers. Ook Facebook, Disney, Walmart en Google kwamen al met een vaccinatieverplichting. Walmart verplicht in elk geval werknemers van het hoofdkantoor en het management van de winkels zich te laten vaccineren. En Disney, als verantwoordelijke voor één op de vijf besmettingen, geeft ook gehoor aan een vaccinatie- en maskerplicht. President Biden verplichtte in september ook het overheidspersoneel zich te laten vaccineren.

In Nederland was LeasePlan het eerste bedrijf dat een vaccinatieplicht voor zijn medewerkers instelt. Dit is in Nederland verboden, maar omdat het niet zo precies in de wet staat, kan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hier niet tegen optreden.