Ontslag op staande voet door insmeren met gratis crème

Kruidvat heeft een caissière op staande voet ontslagen nadat zij crème uit een gratis testerverpakking gebruikte. Op de camerabeelden was te zien hoe de jonge vrouw de crème gebruikte die klanten gratis kregen bij besteding van tien euro. De rechter liet het ontslag op staande voet in stand, nu gaat de caissière in hoger beroep.

Door Liza Ovsyanko

De negentienjarige caissière werkte al ruim twee jaar bij Kruidvat op Rotterdam Meent. Haar filiaalmanager heeft gezien dat de caissière zich tijdens het werk achter de kassa stond in te smeren met bodylotion. Op de camerabeelden is te zien dat zij een gratis actieproduct Niveau Care wegpakte en gebruikte. Dit product zouden klanten krijgen bij besteding van tien euro of meer.

Diezelfde dag sprak de filiaalmanager haar aan en tijdens dit gesprek heeft zij toegegeven dat zij dit gratis product heeft gebruikt. Zij heeft haar bekentenis ondertekend en is op staande voet ontslagen. Ze is teruggekeerd naar de Kruidvat en heeft gevraagd de ondertekende verklaring te mogen fotograferen. De filiaalmanager stond dit toe, de verklaring werd echter verscheurd door de medewerkster.

De medewerkster stapte naar de rechter en eiste terugkeer op een ontslagvergoeding van ruim 44.000 euro. Ze vond de maatregel veel te zwaar, omdat het ging om een gratis crème die ze gebruikt zou hebben om klanten te kunnen adviseren. De kantonrechter oordeelde echter dat het ontslag wel degelijk op zijn plaats was. Het wegnemen van de crème wordt gezien als diefstal en dat vormt direct een reden voor ontslag. De drogisterijketen mag hard optreden tegen diefstal, omdat het een groot risico loopt op verduistering door personeel. Zo’n ontslag werkt dan ook als een afschrikking voor andere werknemers.

Hier ging het om een ‘kleine’ fout, waarvan de gevolgen groot zijn. Werknemers worden wel vaker op staande voet ontslagen om kleine dingen. In het arbeidsrecht gaat het hier om zogenaamde bagatel-zaken. Zo was er ook een zaak van een kantinemedewerkster van een supermarkt die een pak Optimel, die over de datum was, en een zalmsalade meenam. De rechter achtte het hier ook van belang dat het niet ging om de producten, maar strikte naleving van het bedrijfsreglement. Het ontslag op staande voet was dan ook geoorloofd. Bovendien had de vrouw al eerder een waarschuwing gehad.