Ontslag gevangenisbewakers De Schie na pizza-incident

Drie gevangenisbewakers van gevangenis De Schie in Rotterdam zijn ontslagen nadat zij begin februari 2020 een pizza bestelden tijdens de nachtdienst. Hierbij zouden zij de veiligheidsprotocollen overtreden hebben, oordeelt het gerechtshof Den Haag in hoger beroep in drie zaken tegen gevangenisbewakers van De Schie.

Door Gracièla van Duinkerken

De penitentiaire inrichting De Schie is een van de zwaarst beveiligde gevangenissen van Nederland waar gedetineerden verblijven met een extreem of verhoogd risico op vluchtgevaar.

Pizzabestelling

De gevangenisbewakers bestelden de pizza tijdens hun nachtdienst en openden zowel de buiten- als de binnendeur om de pizzabezorger toegang te verschaffen tot de gevangenis. Dat gebeurde na 22.00 uur, wat volgens de regels van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) alleen mag in geval van calamiteiten en met toestemming van de piketfunctionaris. Verwijtbaar was ook het uitschakelen van de sluisfunctie van de deuren naar de Centrale Meldkamer van de PI. Door voorwerpen te plaatsen tussen de deuren, zodat de gevangenisbewakers zelf vrij door de gangen konden lopen, werd voorkomen dat de deuren automatisch zouden sluiten. Daarnaast werd de pizzadoos niet gecontroleerd op smokkelwaar. Zo ontstond er volgens het Hof een onveilige situatie met betrekking tot vlucht- en smokkelgevaar.

Ook kwamen tijdens de rechtszaak andere tekortkomingen van de bewakers aan de orde. Zo zouden de gevangenisbewakers te weinig rondes hebben gelopen en een verdacht voertuig niet hebben opgemerkt.

Verwijtbaar

In augustus 2020 oordeelde de Rotterdamse kantonrechter nog dat de gevangenisbewakers weliswaar steken hebben laten vallen, maar dat de fouten niet dusdanig ernstig verwijtbaar zijn dat ontslag op zijn plek was. Anders dan de rechtbank oordeelt het gerechtshof in Den Haag  in hoger beroep dat de medewerkers verwijtbaar hebben gehandeld. Hun arbeidsovereenkomsten worden daarom beëindigd. Omdat hun gedrag niet als ‘ernstig verwijtbaar’ maar ‘verwijtbaar’ wordt beoordeeld, maken de cipiers wel aanspraak op een transitievergoeding.

Lees ook: Ontslagvergoeding van 64.000 euro voor anderhalve maand werk