Onterecht veroordeelde Amerikaanse man vrijgelaten na 38 jaar

De 69-jarige Maurice Hastings is vrijgelaten na een onterechte gevangenisstraf van 38 jaar. Hij was veroordeeld voor moord en twee pogingen tot moord en verkrachting in 1983. Na een recent DNA-onderzoek bleek dat Hastings ten onrechte was veroordeeld. 

Hastings werd in 1983 opgepakt nadat er een overleden vrouw in een kofferbak was gevonden in een buitenwijk van Los Angeles. Het slachtoffer was misbruikt en overleden door een schot in haar hoofd. Sinds zijn arrestatie heeft Hastings gezegd onschuldig te zijn maar desondanks werd hij in 1988 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder de mogelijkheid om vervoegd vrijgelaten te worden. Hastings had bijna de doodstraf gekregen omdat de jury het hier niet over eens kwam.

DNA-onderzoek

Ten tijde van Hastings veroordeling werd nog geen DNA-onderzoek uitgevoerd, waardoor niet eerder naar boven kwam dat Hastings niet de dader was. In 2000 deed Hastings al een verzoek voor DNA-onderzoek maar deze werd niet gehonoreerd. In 2021 deed een belangengroep onderzoek, waaruit volgde dat Hastings inderdaad niet de dader was.