Onterecht veroordeeld voor stalking

Jarenlang deed de 33-jarige Sanne S. alsof zij gestalkt werd door een psychiatrisch patiënt, terwijl zijzelf de dader bleek te zijn. Zo heeft zij zelfs meegedaan aan het programma van Thijs Zeeman, ‘Zeeman Confronteert: Stalkers’. In 2019 werd een man veroordeeld door de rechter die zogenaamd de dader zou zijn van de stalking. De kans is echter groot dat sprake is van een gerechtelijke dwaling. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt nu Sanne S. zelf.

Sanne S. vertelde medio 2021 in het programma Zeeman Confronteert: Stalkers dat patiënt Berry, die zij tijdens haar stage zou hebben ontmoet, volledig geobsedeerd was door haar. De bedreigingen en berichten aan haar adres leken ‘echt’. Als het team van Zeeman echter dieper gaat graven, vinden zij geen bewijs. Ze komen erachter dat Sanne S. zelf achter de stalking zit. Ook geeft zij dit zelf toe en ze zou spijt hebben.

Spoofing

Er werd gebruikgemaakt van de techniek spoofing. Hiervan is sprake als een trucje wordt gebruikt om een andere identiteit aan te nemen. Er bestaan meerdere varianten van spoofing, namelijk e-mailspoofing, websitespoofing, telefoonnummerspoofing en IP-adresspoofing. Zo is het krijgen van een (phishing)mail van een bestaand e-mailadres van een bank een vorm van e-mailspoofing. Daarnaast is het bellen met bijvoorbeeld een Nederlands nummer terwijl de beller zich helemaal niet in Nederland bevindt een voorbeeld van telefoonnummerspoofing.

Sanne S. maakte dus gebruik van spoofing. Zo gebruikte zij het nummer van Berry, waardoor het onderzoeksteam van de politie dacht dat hij de verantwoordelijke was voor de stalking. Ook de rechter stelde dat er voldoende bewijs was en veroordeelde de 55-jarige Berry tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan drie voorwaardelijk, en een verplichte behandeling. “Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan belaging, bedreiging en belediging van Sanne”, schreef de rechtbank in het vonnis. Berry heeft zijn straf uitgezeten en heeft altijd ontkend. Er lijkt dan ook sprake te zijn van een enorme rechterlijke dwaling. Voor het OM is duidelijk dat Sanne S. de dader is. Het zal haar vervolgen voor onder andere het doen van een valse aangifte en identiteitsfraude.

Berry

Berry laat aan RTL Boulevard weten dat hij blij is met de beslissing van het OM. “Het is onvoorstelbaar dat mevrouw in staat is geweest om zo veel valse aangiftes te doen. Zij is altijd op haar woord geloofd en dat heeft ertoe geleid dat ik ten onrechte in de gevangenis heb gezeten en ten onrechte in het Pieter Baan Centrum opgenomen ben geweest”, laat hij weten via zijn advocaat. “Het is voor mij een grote opluchting dat zij nu eindelijk door de mand is gevallen. Haar vervolging is een eerste stap naar gerechtigheid voor mij. Daarnaast is mijn advocaat bezig met een herzieningsverzoek. Dat gaat zo snel mogelijk naar de Hoge Raad.”

Als de Hoge Raad het herzieningsverzoek gegrond verklaart, dan zal een gerechtshof opnieuw de zaak van Berry beoordelen.