Onrechtmatig BSA, maar terugkeer blijkt moeilijk

Het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) constateert dat studenten die te maken hebben met een onrechtmatig bindend studieadvies (BSA) opvallend veel moeite moeten doen om hun studie te kunnen vervolgen. ‘Onderwijsinstellingen proberen studenten buiten te houden terwijl ze volledig het recht hebben terug te keren.’ Dat meldt ScienceGuide.

In 2013 zette minister Bussemaker een experiment op voor een bindend studieadvies in het tweede bachelorjaar om te kijken of dit het studierendement zou verbeteren. Hieraan deden verschillende onderwijsinstellingen mee, maar uiteindelijk stopten zij hun deelname vroegtijdig – het experiment zou eigenlijk tot 2019 lopen – omdat te veel zaken bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs terechtkwamen en deze ook door de onderwijsinstellingen verloren werden. Wettelijk gezien mag er namelijk maar een keer tijdens de opleiding een dergelijk waardeoordeel worden gegeven: in het eerste jaar.

Het experiment had gevolgen voor honderden studenten: zij moesten hun studie onterecht staken. Terugkeer blijkt echter moeilijk: ‘Onderwijsinstellingen proberen studenten buiten te houden terwijl ze volledig het recht hebben terug te keren. We roepen onderwijsinstellingen dan ook op om hun fouten te erkennen en de gedupeerde student tegemoet te komen,’ laat LSR-voorzitter GabriĆ«l van Rosmalen weten.

Vorig jaar stuurde het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) samen met het ISO een brandbrief naar de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de onrechtmatige praktijken. Toch blijkt dat dus nog lang niet het gewenste effect te hebben.