Ongevraagd op TikTok verschijnen, wat nu?

Tegenwoordig heeft iedereen een telefoon en worden er constant foto’s en filmpjes gemaakt. Maar wat doe je als er iets ongewenst van jou op het internet wordt verspreid? Dit overkwam Napoli-spits Victor Osimhen. Op TikTok verscheen een video op de officiële pagina van Napoli, waarin de spits voor gek werd gezet. De video werd snel offline gehaald, maar toch blijft hij alsnog circuleren op het internet.

In de wedstrijd tegen Bologna miste Osimhen een penalty. Hij werd gewisseld en liet duidelijk blijken dat hij het niet eens was met deze beslissing. Bij het verlaten van het veld schreeuwde hij naar de trainer, Rudi Garcia. De wedstrijd eindigde met gelijkspel, zonder doelpunten.

Na de wedstrijd werd een video door de club gedeeld op TikTok met het fragment van de gemiste strafschop, waarin Osimhen werd bespot met onder meer een gek stemmetje.

Juridische stappen

De zaakwaarnemer van Osimhen zegt dat hij “het recht heeft om juridische stappen te nemen” tegen de club. Zo zou de video “serieuze schade aan de speler” hebben aangebracht. “Wat vandaag op het officiële Napoli-profiel op TikTok gebeurde, is onacceptabel. Een video waarin Victor werd bespot, is eerst publiekelijk gemaakt en daarna, maar te laat, verwijderd.”

Door het tijdperk van sociale media waar we nu in leven, is Osimhens ervaring zeer actueel voor veel mensen. Het is belangrijk om na te gaan wat je precies kunt doen in een soortgelijk geval. Er zijn drie opties die je kunt ondernemen. Allereerst is het belangrijk om te weten dat je aangifte kunt doen bij de politie. Zo kan het strafbaar zijn om een foto of filmpje van iemand ongevraagd online te verspreiden. Overleg eerst met de politie voordat je vraagt om het beeldmateriaal te laten verwijderen, omdat dit belangrijk bewijsmateriaal is. Maak in ieder geval screenshots waarbij ook de URL duidelijk te zien is.

Daarnaast kun je contact opnemen met de website(s) waar het beeld opstaat. Op veel websites vind je een link naar ‘abuse’, ‘contact’ en/of ‘help’. Hier kun je een melding doen. Zo kun je aangeven dat er ongevraagd een beeld wordt verspreid waarop jij te zien bent en dat je hiervoor geen toestemming hebt gegeven. De website kan het beeld dan verwijderen. Als het beeld wordt verspreid via sociale media, kun je dit melden bij het desbetreffende platform. Bij Instagram wordt dit ‘rapporteren’ genoemd. Als je een beeld rapporteert op Instagram, zal Instagramactie ondernemen om de betreffende inhoud te verbergen of te verwijderen als medewerkers constateren dat deze in strijd is met de richtlijnen voor de community.

Vraag altijd!

Er zijn dus meerdere mogelijkheden om het beeld zo snel mogelijk ‘ongedaan’ te maken. Toch zal het nooit helemaal teruggedraaid kunnen worden. Zo worden er tegenwoordig veel screenshots gemaakt en worden die vervolgens via een ander platform opnieuw verspreid. Het is dus zeer schadelijk om ongevraagd een beeld van iemand te verspreiden. Het zou daarom een nieuwe gewoonte moeten worden om alvorens een beeld te plaatsen, allereerst te vragen of diegene die op het beeld te zien is dat oké vindt.