Onafhankelijk onderzoek naar omstreden dataverzameling door de Koninklijke Landmacht

Minister van Defensie Kajsa Ollongren stelt een onafhankelijk  onderzoek in naar het verzamelen van data van burgers door de Koninklijke Landmacht. Dit in tegenstelling tot de vorige minister van Defensie, Henk Kamp, die had aangegeven dit niet te willen.

Door Noortje Figee

Het nieuw opgerichte landmachtonderdeel Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) heeft in de afgelopen jaren op grote schaal informatie verzameld in het kader van de coronacrisis. Dit kwam in 2020 naar buiten. Bij het verzamelen werd de privacywet overtreden.

Op grote schaal data verzameld

Het LIMC had op grote schaal data verzameld over de Nederlandse samenleving, en deze in rapporten verder uitgewerkt. Het leger zou zich hebben verdiept in groepen als Viruswaarheid en de Gele Hesjes. Ook Jensen.nl, De Andere Krant en branden in de 5G-zendmasten zouden in de gaten worden gehouden.

Het LIMC was ooit in het leven geroepen om duidelijkheid te krijgen over de verspreiding van valse informatie over de coronacrisis. Volgens NRC, die het onderzoek in kaart heeft gebracht, kan de krijgsmacht dit niet zomaar doen. Het LIMC heeft ‘op eigen initiatief’ gehandeld, terwijl Defensie op Nederlands grondgebied niet zo veel mag. Het kan alleen aan informatie komen door dit aan de politie, de minister of een inlichtingendienst te vragen. Dat zou in strijd zijn met de privacywetgeving.

De Tweede Kamer had al eens om een onafhankelijk onderzoek gevraagd, maar kreeg van minister Kamp een dossier van 170 pagina’s. Ollongren kondigt nu toch een onderzoek aan, en hoopt het rapport in de zomer te kunnen aanbieden.