OM sluit weer deal met kroongetuige in liquidatiezaak

Het Openbaar Ministerie heeft voor de tweede keer dit jaar een kroongetuigedeal gesloten met een verdachte in een liquidatiezaak. Deze kroongetuige wordt verdacht van betrokkenheid op de moord op Jaïr Wessels, een crimineel die vorig jaar werd doodgeschoten bij station Breukelen.

Door Eline van der Zwaag

Wessels werd in 2017 omgebracht in Breukelen, al snel bleek het te gaan om een afrekening. Vermoedelijk had Wessels een partij drugs gestolen. In de liquidatiezaak zijn reeds drie verdachten gearresteerd. Met een van de verdachten, Tony de G., is nu een kroongetuigedeal gesloten. Hij is de vermoedelijke schutter. Tony de G. zal in ruil voor het delen van informatie over de moord strafvermindering en bescherming krijgen. Over de precieze inhoud van de deal wil het OM niets zeggen.

Er wordt vermoed dat de verklaringen van De G. hebben geleid tot de invallen bij motorclub Caloh Wagoh. De twee andere verdachten in de zaak zijn verbonden met een afdeling van deze motorclub. Bij de grootschalige actie van enkele dagen geleden arresteerde de politie twee clubleden. De politie denkt dat de club wordt gebruikt door criminele organisaties om ‘klusjes’ op te knappen. Zo wordt vermoed dat de motorclub achter de media-aanslagen van juni dit jaar zit.

In maart dit jaar presenteerde justitie Nabil B. als kroongetuige in het proces rondom verschillende liquidatiemoorden. Volgens justitie is het gebruiken van kroongetuigen een van de weinige manieren om de criminele onderwereld in kaart te kunnen brengen.