OM gaat achter klanten van minderjarige prostituee aan, 17 verdachten in beeld

Het Openbaar Ministerie verdenkt zeventien mannen van het tegen betaling seks hebben met een minderjarig meisje. Het meisje werkte als prostituee in Zuid-Nederland. De zaak is qua aantal verdachten een van de grootste zedenzaken in de Nederlandse geschiedenis.

Door Caspar Bottemanne

Seks hebben tegen betaling met een minderjarige is strafbaar, maar komt toch regelmatig voor volgens Justitie en experts. Twee jaar geleden ontvingen politie en Justitie een tip over een seksadvertentie. Een specialistisch team van de politie dat zich bezighoudt met controle van prostitutie maakte een nepafspraak met het meisje. Tijdens de afspraak bleek het meisje inderdaad minderjarig te zijn. Het meisje werkte niet alleen, ze werd rondgereden door drie chauffeurs. Deze chauffeurs brachten haar naar hotels voor afspraken, waarschijnlijk hebben zij verdiend aan de prostitutie. Ook deze chauffeurs worden vervolgd door het OM.

De vervolging

Dat Justitie ook specifiek achter de ‘klanten’ van de minderjarige prostituee aangaat, is een bewuste keuze om het probleem van minderjarige prostitutie aan te pakken. Perswoordvoerder van het OM Janine Kramer stelt dat met de zaak wordt aangegeven aan Nederland dat minderjarige prostitutie ‘echt niet kan’. De klanten van minderjarige prostituees krijgen vaak lage straffen, zoals beperkte taakstraffen, op het moment dat ze voor de rechter verschijnen. Het OM is het hier niet mee eens en ziet liever hogere straffen voor deze groep. Kramer: ‘Er liggen best veel plichten bij de klant om te onderzoeken of een prostitué daadwerkelijk minderjarig is.’

Hulpverleners zien klanten vaak dezelfde excuses gebruiken. Ze beroepen zich voornamelijk op het feit dat ze echt niet wisten dat iemand minderjarig was. Dit argument zou volgens OM en sommige experts minder moeten wegen. Harder straffen zal volgens hen leiden tot een betere aanpak van het probleem.