OM eist twee jaar cel tegen luizenbestrijders

Het OM heeft twee jaar cel en een beroepsverbod geëist tegen de eigenaren van het bedrijf Chickfriend dat in 2017 aan de wieg stond van de fipronilcrisis. De eigenaren gebruikten de schadelijke stof fipronil om bloedluis te bestrijden. Boeren moesten hierdoor massaal hun eieren vernietigen en hun kippen ruimen met een schadepost van miljoenen euro’s als gevolg.

Door Jessie van Meerkerk

Chickfriend uit Barneveld stelde een ‘wondermiddel’ gevonden te hebben in de bestrijding van bloedluis, een plaag die regelmatig voorkomt bij leghennen. Het middel bleek echter de schadelijke stof fipronil te bevatten. De twee mannen worden nu verdacht van grootschalige fraude door doelbewust en opzettelijk een verboden bestrijdingsmiddel te gebruiken. Volgens het OM hebben de verdachten hiermee de volksgezondheid ernstig in gevaar gebracht. Er is daarom een rechtszaak gestart tegen de mannen waarin een celstraf van twee jaar alsmede een beroepsverbod wordt geëist.

 Leverancier is schuldig

Tot voor kort hadden de twee mannen niets losgelaten over de zaak, maar afgelopen woensdag hebben ze toch hun verhaal gedaan voor de rechter. De mannen zijn zelf ook afkomstig uit de pluimveesector en hebben ervaring met de hardnekkige bloedluis. Vandaar hun drang naar een wondermiddel om de bloedluis onder controle te krijgen. In hun zoektocht naar dat middel zijn ze in zee gegaan met een Belgische leverancier die een dergelijk middel wel kon leveren. De leverancier had hen verzekerd van de veiligheid van het bestrijdingsmiddel, waar achteraf fipronil in bleek te zitten. De verdachten wijzen dus in de richting van de leverancier: hij had immers verteld dat het middel veilig was.

Wisseltruc

Het OM gelooft echter niets van de beweringen van de mannen. De officier van justitie stelt dan ook dat de mannen wisten dat ze willens en wetens de verboden stof fipronil hebben gebruikt. De verdachten hebben namelijk tijdens een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) jerrycans met fipronil laten verwisselen door jerrycans zonder fipronil, aldus het OM. Ook hielden ze de samenstelling van hun bestrijdingsmiddel geheim tegenover de boeren. De etiketten van het middel vermeldden namelijk nergens dat er fipronil in kon zitten. Daarnaast hadden de verdachten meer onderzoek moeten doen naar de wet- en regelgeving omtrent bestrijdingsmiddelen voordat zij dit middel op de markt brachten. Het OM vindt het dan ook een kwalijke zaak dat de mannen zich blijven verschuilen achter de Belgische leverancier. De leverancier staat binnenkort zelf ook voor de rechter in Antwerpen.

 Rechtszaak pluimveehouders

Onlangs heeft het Gerechtshof Den Haag ook uitspraak gedaan in de zaak die de getroffen pluimveehouders hadden aangespannen tegen de Staat. De pluimveehouders stelden de Staat aansprakelijk. Volgens hen had de NVWA namelijk eerder actie moeten ondernemen om de fipronilaffaire te stoppen. De rechter heeft – net als de rechter in eerste aanleg – alle vorderingen afgewezen. De Staat was immers wel tijdig begonnen met het ondernemen van strafrechtelijke stappen, maar dat neemt over het algemeen meer tijd in beslag dan de bestuursrechtelijke weg. De boeren kunnen hun financiële schade dus niet op de Staat verhalen.