OM eist tot tien jaar gevangenisstraf in Mallorca-zaak

Het Openbaar Ministerie eist gevangenisstraffen van acht tot tien jaar tegen de hoofdverdachten in de Mallorca-zaak. In deze zaak gaat het om de mishandeling van Carlo Heuvelman, met dodelijke afloop.

De Mallorca-zaak

In de zomer van 2021 werd op het Spaanse eiland Mallorca een 27-jarige Nederlander zo zwaar mishandeld dat hij enkele dagen later aan zijn verwondingen overleed. Getuigen zeiden na het incident tegen de Spaanse politie dat de mishandeling zou zijn gepleegd door een groep Nederlandse jongeren. Deze groep zou betrokken zijn geraakt bij meerdere geweldsincidenten diezelfde avond. De politie wilde de jongeren arresteren, maar een deel van hen bleek al naar Nederland te zijn teruggevlogen. Het Nederlandse OM heeft het onderzoek van de Spaanse politie overgenomen en houdt negen Nederlandse jongeren verantwoordelijk voor de geweldsincidenten. Drie van hen, Sanil B, Mees T. en Hein B, worden verdacht van doodslag.

Verloop van de procedure

Ondanks dat het incident ruim een jaar geleden heeft plaatsgevonden, hebben de nabestaanden nog steeds geen duidelijkheid gekregen rondom het overlijden van Heuvelman. Alle verdachten ontkennen verantwoordelijk te zijn. Daarbij geven zij aan ook niet te hebben gezien wie de fatale klappen heeft gegeven. Duidelijkheid vanuit hen kwam er niet. De vraag die centraal staat in deze zaak: wie is verantwoordelijk voor het overlijden van Carlo Heuvelman?

Het onderzoek is verder in gang gezet; de verdachten zijn gehoord, getuigen zijn gehoord, camerabeelden zijn verzameld, gesprekken zijn afgeluisterd, WhatsApp-gesprekken zijn onderschept en de politie heeft undercoveragenten ingezet om een van de hoofdverdachten, Sanil B. aan het praten te krijgen. Ook is er DNA van Heuvelman gevonden op de schoen van Sanil B. Op basis van alle ‘puzzelstukjes’ heeft het OM deze week de strafeisen bekendgemaakt.

Strafeisen

Volgens het OM blijkt voldoende uit het bewijs dat Sanil B., Mees T. en Hein B. schuldig zijn aan de dood van Heuvelman. Het OM eist tegen Sanil B. een gevangenisstraf van tien jaar. Tegen Mees T. en Hein B. eist het OM gevangenisstraffen van acht jaar. Tegen vijf andere verdachten, Daan van S., Lukas O., Stan F., Lars van den H. en Kaan B., worden gevangenisstraffen geëist tot achttien maanden en werkstraffen tot 180 uur. Eén van de verdachten moet volgens het OM worden vrijgesproken.

Op 18 november doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.