Oeganda neemt wet tegen lhbtiq-rechten aan

President Museveni van Oeganda heeft een nieuwe anti-lhbtiq-wet ondertekend waarmee voorlichting voor lhbtiq’ers illegaal wordt en hiv-zorg onmogelijk. Met deze wet zal het aantal hiv-infecties toenemen en angst voor een gevangenisstraf of zelf doodstraf oplopen.¬†

Oeganda

In het Oost-Afrikaanse land Oeganda (of: Uganda) worden vrijheden en rechten van lhbtiq’ers al langere tijd ingeperkt. Alleen al homoseksueel zijn is al strafbaar. Ook in ruim dertig andere landen zijn relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht verboden. Nu gaat de inperking in Oeganda nog een stap verder, de president heeft een nieuwe anti-lgbtq-wet ondertekend waarmee voorlichting en levensreddende hiv-zorg aan lhbtiq’ers illegaal en strafbaar wordt.

Volgens het Aidsfonds zal dit voor een explosie aan hiv-infecties zorgen. Mensen durven zich namelijk niet te testen uit angst voor de doodstraf.¬†Hulpverleners lopen ook gevaar, zei zijn verplicht aangifte te doen als ze het vermoeden hebben dat iemand een lhbtiq’er is. Wanneer ze geen aangifte doen riskeren ze een gevangenisstraf.

Pride Month in Nederland

Van 1 t/m 30 juni is het Pride-maand. In deze themamaand wordt speciaal aandacht besteed aan de acceptatie en positie van mensen van de lhbtiq+ gemeenschap. Acceptatie van de lhbtiq+ gemeenschap is in Nederland te zien, zo is artikel 1 van de Grondwet begin 2023 uitgebreid. Voortaan luidt artikel 1 van de Grondwet dat ook discriminatie wegens seksuele gerichtheid niet is toegestaan. Ook mogen paren van hetzelfde geslacht sinds 2001 trouwen en kinderen adopteren, iets wat in Afrika onmogelijk is.