Nu ook vrouwen op ‘most-wanted’ lijst van Europol

In het kader van de ‘Crime has no gender’ campagne van Europol is een nieuwe lijst met de meest gezochte criminelen in de Europese Unie gepubliceerd. Maar liefst 21 EU-lidstaten hebben een voortvluchtige crimineel geselecteerd om op de lijst te verschijnen. Wat deze editie anders maakt dan de andere lijsten die Europol tot nu toe openbaar maakte? Er staan nu ook vrouwelijke criminelen op.

Door Sophie Karatzas

Europol merkt terrorisme, internationale drugshandel, witwaspraktijken, georganiseerde fraude, vervalsing van de euromunt en mensensmokkel aan als de huidige grootste bedreigingen voor de veiligheid binnen de unie. De voortvluchtige vrouwen, die op de in oktober gepubliceerde lijst van Europol staan, worden dan ook onder andere verdacht van een of meerdere van deze misdrijven.

Campagne

Europol heeft een interactieve website gecreëerd met foto’s van en nadere informatie over 21 voortvluchtige criminelen, waarvan achttien van het vrouwelijke geslacht. Met de website wil Europol aantonen dat vrouwen, net zoals mannen, in staat zijn om ernstige misdrijven te plegen. Zo vertelt Tine Hollevoet van Europol in dit artikel dat de bedoeling van de campagne is “om te benadrukken dat er ook diversiteit en genderbalans is in criminaliteit”.

Op de website is onder andere te lezen dat Oostenrijk op zoek is naar de 63-jarige Elisabeth Skarits, die wordt verdacht van minstens twaalf ernstige gevallen van fraude in de vastgoed- en verhuursector. Tsjechië is daarentegen op zoek naar de 52-jarige Iveta Tancošova, die reeds is veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf wegens mensenhandel, maar tot op de dag van vandaag voortvluchtig is. Tancošova heeft in 2010 een jong meisje de prostitutie in gedwongen en later als prostituee verkocht aan familieleden. Ook België heeft een vrouw op de lijst laten zetten, namelijk de 56-jarige Hilde Van Acker, die sinds 1996 wordt gezocht voor de moord op een Britse zakenman.

In een persbericht vraagt Europol de Europese burgers om hulp. Wie een van de gezochte voortvluchtigen herkent, wordt namelijk aangespoord om via de site – al dan niet anoniem – daar inlichtingen over te verstrekken. Deze informatie komt dan direct terecht bij de nationale autoriteit die op zoek is naar de crimineel in kwestie. Dat het gebruik van dergelijke websites met foto’s van de gezochte criminelen effectief is, blijkt uit het feit dat al 69 criminelen zijn gearresteerd sinds de introductie van dit initiatief. Daarbij is sinds de lancering van de website in het kader van de huidige campagne, reeds één voortvluchtige uit de ‘most-wanted’ lijst gearresteerd. De naam van deze persoon en informatie over het door hem of haar begane misdrijf is inmiddels wel van de website afgehaald.

Europol

Europol omschrijft zichzelf als het rechtshandhavingsagentschap van de Europese Unie, maar het kan eenvoudiger worden omschreven als het Europese politiesamenwerkingsverband. Een van de hoofdtaken van Europol is immers het bewerkstelligen van het onderling uitwisselen van informatie over criminaliteit tussen nationale politiediensten van EU-lidstaten. Daartoe verzamelt en onderzoekt Europol criminele inlichtingen ter voorkoming en bestrijding van internationale criminaliteit en georganiseerde misdaad. Volgens Europol vormt analyse dan ook de kern van de werkzaamheden binnen het agentschap.