Nieuwe zoekactie naar lichaam Tanja Groen

Politie en Openbaar Ministerie starten in januari met een nieuwe zoekactie naar de in 1993 verdwenen studente Tanja Groen. Emeritus hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen, betrokken bij de zaak, stelt dat ook particuliere onderzoekers zullen ondersteunen in de zoekactie. In augustus 1993 verdween de achttienjarige studente nadat zij een feest had bezocht.

Door Caspar Bottemanne

De studente zou na de zomervakantie van 1993 beginnen aan haar studie gezondheidswetenschappen aan Maastricht University. Groen sloot zich aan bij studentenvereniging Circumflex waar zij de ontgroening doorliep. Na het slotfeest van de ontgroeningstijd fietste zij naar haar kamer in het naast Maastricht gelegen dorp Gronsveld, een fietstocht van ongeveer een half uur. Haar vertrek van het slotfeest is het laatste moment dat Tanja werd gezien.

Onderzoek

De zoektochten en onderzoeken in de tijd na de verdwijning leverde geen resultaat op. In het jaar na de verdwijning ontving de politie meer dan 200 tips. Geen van deze tips leidde tot een concrete aanwijzing. Tijdens zoektochten op de Maas werd een fiets gevonden die later niet van Tanja bleek te zijn en in 2014 werden menselijke botresten in Gronsveld gevonden, maar die bleken na analyse niet aan Tanja gekoppeld te kunnen worden. Op verzoek van de politie werden jaren later nieuwe onderzoeken gestart. In 2018 begon Peter van Koppen met een aantal studenten het project Gerede Twijfel om nieuwe aanwijzingen te vinden. Ook het coldcaseteam van Politie Limburg begon de afgelopen jaren onderzoek naar nieuwe aanwijzingen. Begin 2020 vond nog een onderzoek plaats op een kerkhof waar Tanja Groen mogelijk begraven zou liggen, ook ditmaal zonder resultaat.

Nieuwe zoekactie

Hoogleraar Van Koppen stelt dat er in januari gerichte zoekacties met speurhonden en forensische rechercheurs zullen worden opgezet. Bij het onderzoek is ook de bekende misdaadverslaggever Peter R. de Vries betrokken. Hij vermeldde op zijn twitteraccount er alles aan te doen in 2021 de verdwijning van Tanja Groen op te lossen. De Vries treedt geregeld op als woordvoerder voor de familie.