Nieuwe verdachte in zaak Madeleine McCann

Er is een nieuwe verdachte in beeld in de zaak van de verdwijning van de Britse Madeleine McCann in Portugal in 2007. Ook de identiteit van de man is inmiddels bekendgemaakt.

Het gaat om de 43-jarige Duitse Christian B., een veroordeelde pedofiel met een lange lijst van seksuele misdrijven tegen kinderen en vrouwen. Hij werd in 2017 veroordeeld voor kindermisbruik en het bezitten van kinderporno. Die straf heeft hij inmiddels uitgezeten, maar hij zit nog vast voor andere misdrijven. B. verbleef van 1995 tot 2007 regelmatig in de Algarve, vlakbij de plaats waar Madeleine verdween. Hij werkte daar in de horeca, maar pleegde ook diverse inbraken in toeristische resorts en hield zich bezig met drugshandel.

De officiële aanklacht tegen B. is moord. Het Duitse Openbaar Ministerie gaat er namelijk vanuit de Madeleine niet meer in leven is, aldus Duitse media. De Britse krant Daily Mail meldt daarnaast dat B. zou hebben gezegd dat hij weet wat er met Madeleine is gebeurd. Hij zou sinds 2017 na een tip van een vriend van B. al in beeld zijn bij de politie als mogelijke verdachte.

Andere verdachten

Sinds de verdwijning van Madeleine hebben verschillende verdachten de revue gepasseerd. De eerste is de Britse Robert Murat, die in de plaats woonde waar Madeleine verdween. Hij wordt na een paar maanden van de verdachtenlijst verwijderd wegens gebrek aan bewijs. Daarna zijn de ouders van Madeleine een tijdlang zelf verdachten. De politie meent dat er een ongeluk is gebeurd en ouders Kate en Gary dit proberen te verdoezelen. Pas als het dossier in oktober 2008 wordt gesloten, worden haar ouders ontheven van hun status als verdachten. Verschillende Britse kranten bieden daarna hun excuses aan voor het beschuldigen van de ouders; twee tabloids worden daarnaast veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan het stel.

In mei 2019 wijden de Engelse kranten breed uit over een nieuwe verdachte: de 48-jarige seriemoordenaar Martin Ney, die sinds 2012 een levenslange gevangenisstraf uitzit voor de moord op drie jongens van acht, negen en dertien jaar in 1992, 1995 en 2001. Een paar dagen later melden dezelfde media dat hij toch geen verdachte is.

Verdwijning

Madeleine verdween in mei 2007 op driejarige leeftijd tijdens een familievakantie in het Portugese Praia da Luz uit haar hotelkamer terwijl haar ouders dineerden in het nabijgelegen restaurant. Er was wereldwijd aandacht voor de zaak, maar de dader bleef spoorloos.

In maart 2019 verscheen op Netflix de documentaire The disappearance of Madeleine McCann, ondanks dat Madeleines ouders hier niet aan mee wilden werken. Zij waren bang dat de docuserie het nog lopende politieonderzoek zou kunnen hinderen. Toch zorgde de documentaire ervoor dat er wereldwijd wederom aandacht kwam voor de zaak.