Nieuwe ‘uithalerswet’ voor het eerst toegepast

In Rotterdam zijn zeven mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie tot ruim vijf maanden vanwege het ‘uithalen van drugs’. Dit zijn de eerste veroordelingen op basis van de nieuwe uithalerswet.

Door Noortje Figee

De mannen waren zonder toestemming in de Rotterdamse haven, mogelijk om daar cocaïne uit containers te halen. ‘Uithalers’ zijn volgens het Openbaar Ministerie vaak jonge jongens die door drugsbendes worden ingehuurd om naar Nederland verscheepte drugs uit containers te halen. 

Uithalerswet

Tot voor kort kon zonder hard bewijs alleen een boete van 95 euro worden opgelegd voor het betreden van verboden terrein. Sinds dit jaar kan echter een maximale straf van een jaar worden opgelegd. Deze straf kan nog worden verhoogd door strafverzwarende omstandigheden, bijvoorbeeld door de manier waarop iemand het haventerrein is binnengekomen.

De uithalerswet staat in artikel 138aa van het Wetboek van Strafrecht, en maakt dat het ‘onbevoegd aanwezig zijn op havens en luchthavens’ zwaarder kan worden bestraft.

Hard nodig

Volgens het OM was dit nieuwe wetsartikel hard nodig, omdat in Rotterdam veel sprake is van ‘ondermijnende criminaliteit’. Criminele organisaties willen drugs uit het haventerrein krijgen. Zij zetten daarvoor uithalers in. De uithalers worden aangehouden door de Zeehavenpolitie of Douane, waardoor er in 2021 al 380 aanhoudingen hebben plaatsgevonden. Dit aantal aanhoudingen legt een hoge druk op de capaciteit van politie en OM.