Nieuwe stappen in Amerikaans studiefraude-schandaal

Ruim tien bekende Amerikanen die worden aangeklaagd in een groot fraudeschandaal, bekennen schuld. Onder hen is actrice Felicity Huffman, bekend van Desperate Housewives.

Huffman (56) werd in maart samen met zo’n vijftig personen uit de Amerikaanse elite aangeklaagd voor fraude. De actrice zou met haar man ruim dertienduizend euro hebben betaald aan een universiteitsmedewerker die de toelatingstest van hun oudste dochter zou nakijken en verbeteren.

Lagere straf

Ook twaalf andere ouders en een universiteitscoach bekennen schuld. Ze komen daarmee in aanmerking van een ‘plea deal’, waardoor hun straf beduidend lager kan uitpakken. ‘I am in full acceptance of my guilt, and with deep regret and shame over what I have done, I accept full responsibility for my actions and will accept the consequences that stem from those actions,’ is te lezen in haar record statement. In ieder geval een van de filmproducties waaraan ze ten tijde van haar aanhouding werkte, de Netflix komedie Otherhood, is gepauzeerd.

Twintig jaar cel

Andere aangeklaagden houden de lippen op elkaar. Onder hen actrice Lori Loughlin (54), bekend van Full House en When Calls the Heart. Zij pleitte maandag onschuldig te zijn. Ze zou samen met haar man bijna een half miljoen euro hebben betaald om hun twee dochters op een prestigieuze universiteit in Los Angeles te krijgen. Eerder deze maand werd al bekend dat ze in afwachting van het verdere verloop van de zaak uit nieuwe afleveringen van When Calls the Heart is geknipt. De actrice riskeert een celstraf van twintig jaar. Een van haar dochters, de negentienjarige Olivia, zou als gevolg van het schandaal van de universiteit zijn gestuurd en zou als beauty blogger haar deals met modemerken zijn kwijtgeraakt.

Lees ook: Amerikaanse elite aangeklaagd voor fraude