Nieuw ontlastend bewijs in Deventer Moordzaak

Een onlangs opgedoken cd-rom met ruim 150 foto’s en verslagen van het rechercheonderzoek legt nieuwe feiten over de Deventer Moordzaak bloot. Daaruit zou opnieuw blijken dat de Technische Recherche knoeide met bewijs.

Uit het materiaal op de cd-rom volgt onder meer dat ontlastende vingerafdrukken zijn gewist en dat uit een proces-verbaal cruciale, ontlastende passages zijn verwijderd.

De cd-rom kwam in handen van Maurice de Hond, die zich al een decennia bezighoudt met de zaak. Advocaat Geert-Jan Knoops bracht de nieuwe bevindingen afgelopen week onder de aandacht bij de commissie van advocaat-generaal Aben, die het herzieningsonderzoek naar de strafzaak leidt.

Fouten in onderzoek

Verkeerde interpretaties, de exacte datum van de moord, twijfels over het moordwapen, vervalst bewijs en de betekenis van aangetroffen dna: experts spraken elkaar vaak tegen. Daarnaast oordeelde een rechter al eerder dat rechercheurs een ‘vals’ proces-verbaal hadden geschreven en werden hondengeleiders van de politie veroordeeld wegens vervalsing van de honden-geurproef.

Lees: Dit ging er allemaal mis in de Deventer Moordzaak

Moord op de weduwe

De Deventer Moordzaak uit 1999 draait om de moord op de zestigjarige weduwe Jacqueline Wittenberg. Als verdachte komt al snel belastingadviseur Ernest Louwes in beeld; de weduwe is een cliënt van hem. De rechtbank in Zwolle spreekt Louwes vrij, maar in hoger beroep een gevangenisstraf van twaalf jaar. Daarvan zit Louwes er zes uit.

De zaak is een van de langstlopende strafprocessen uit de Nederlandse geschiedenis.

Lees: Deventer moordzaak: ‘Drie keer Making a Murderer’