Niet slim genoeg voor de Zuidas; weg advocaat-droom?

De Zuidas-kantoren zouden de magere kwaliteiten van rechtenstudenten beu zijn. Hoewel zij al proberen de zogenaamde krenten uit de pap te pikken, zouden ook die studenten nog veel bijscholing nodig hebben. Dat meldt het FD.

Voor degenen die advocaat willen worden, komt er daarom een extra kennistoets aan de poort van de beroepsopleiding, zo luiden de plannen van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA). Het niveau van beginnende advocaten zou daarmee niet alleen wat worden rechtgetrokken, maar ook omhoog getild.

Universiteiten zijn niet blij met de voorgenomen plannen, zo meldt Business Insider. Zij erkennen dat er een groot niveauverschil bestaat tussen rechtenstudenten, maar wijzen ook naar het beleid van de advocatenkantoren. Daarnaast geven de onderwijsinstellingen aan dat studenten die niet de ambitie hebben om op een Zuidas-kantoor te gaan werken, door de voorgenomen plannen nu mogelijk ook te maken krijgen met de strengere eisen.


[poll id=”17″]


Ton Hol, decaan op de Universiteit Utrecht, vult in het FD nog aan: ‘Het komt voor dat advocaten afgestudeerd zijn in de richting bestuursrecht, maar door kantoren worden ingezet in de civiele praktijk. Dan is het niet gek dat je op dat vlak een kennisachterstand hebt.’

To be continued dus…