Netflix en de cloud

Pasgeleden maakte Netflix bekend aan het einde van deze zomer haar laatste eigen datacenters te zullen sluiten. Alle data loopt vanaf dat moment via de cloud. Netflix gebruikt hiervoor Amazon Web Services (AWS) als cloud provider.[1]

Door Céline Teeuwen

Steeds meer bedrijven maken gebruik van de cloud, maar velen kiezen er toch voor om gevoelige informatie of programma’s zelf op te slaan in hun eigen ‘private’ cloud. Veel grote bedrijven zouden daarnaast niet in staat zijn om volledig over te stappen naar de cloud; dit ligt niet alleen aan de systemen die gebruikt worden, maar ook aan de veranderingen die een overstap naar de cloud tot gevolg zouden hebben voor bijvoorbeeld het personeel binnen een groot bedrijf.

Eén van de grote voordelen aan de cloud als opslagmiddel voor data en applicaties, is dat de capaciteit variabel is.[2] Dit betekent dat Netflix niet van tevoren in hoeft te schatten, of te raden, hoeveel data er opgeslagen gaat worden, of hoeveel applicaties er zullen lopen. Hierdoor kunnen veel kosten bespaard worden; er wordt immers niet betaald voor capaciteit of opslagruimte die niet gebruikt wordt.

Een nadeel is wel dat Netflix voortaan volledig afhankelijk is van een externe partij; als er iets mis gaat in of met de cloud, kan Netflix daar zelf weinig aan doen. Interessant detail is overigens dat Amazon haar pijlen zelf óók richt op de video streaming markt, met zelfs een webpagina getiteld ‘Prime Member Exclusives: Not on Netflix’. Netflix maakt binnenkort dus voor al haar dataverkeer gebruik van de cloud van haar concurrent – hoewel niet door iedereen beschouwd als zodanig.[3]

 

[1] Wel blijft er een eigen ‘content delivery network’ (CDN), dat zorgt voor de streaming van videomateriaal naar gebruikers.

[2] Oftewel ‘the elasticy of resources’. M. Ambrust e.a., ‘Above the clouds: a Berkely view of cloud computing’, Electrical Engineering and Computer Sciences, University of California Berkely, 2009.

[3] Zie onder andere http://www.geek.com/review/netflix-vs-amazon-instant-video-who-streams-supreme-1531927/, http://www.tomsguide.com/us/netflix-amazon-face-off,news-17838.html.