De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) sluit zich aan bij oproepen van diverse Europese toezichthouders om de regeldruk voor banken te verlichten. In een gezamenlijke brief aan de Europese Commissie pleiten centrale banken uit Spanje, Duitsland, Frankrijk en Italië voor meer flexibiliteit in de bancaire regelgeving. De NVB benadrukt dat een evenwicht tussen stabiliteit en concurrentievermogen essentieel is, zeker nu de Verenigde Staten hun regels voor de financiële sector versoepelen.
Volgens de NVB zijn stabiele banken noodzakelijk om consumenten en bedrijven van financiering te voorzien. De vereniging wijst erop dat regelgeving in Europa in de afgelopen jaren steeds complexer is geworden. In sommige gevallen zijn er extra eisen opgelegd die verder gaan dan internationale afspraken. Dit kan Europese banken op een concurrentienadeel zetten ten opzichte van Amerikaanse en Britse banken, die profiteren van soepeler regels of uitstel van nieuwe maatregelen.
Proportionele buffers en werkbare implementatie
De NVB onderstreept dat Nederlandse banken steeds goed scoren op kapitaal- en liquiditeitseisen. Tegelijkertijd waarschuwt de organisatie dat de tendens binnen de Eurozone om altijd hogere buffers te hanteren niet automatisch leidt tot een beter functionerend financieel systeem. Te hoge buffers kunnen volgens de NVB leiden tot minder aantrekkelijke financiële producten en beperktere kredietverlening.
Daarnaast wijst de NVB op de onduidelijkheid rondom de implementatie van de Fundamental Review of the Trading Book (FRTB) in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Terwijl andere landen uitstel of aanpassingen doorvoeren, zijn Europese banken al gebonden aan nieuwe kapitaaleisen onder de Credit Valuation Adjustment Risk Framework (CCR). De NVB pleit daarom niet voor uitstel van de FRTB, maar voor een proportionele en werkbare implementatie om onnodig kapitaalbeslag te voorkomen.
Gelijk speelveld
Tot slot benadrukt de NVB dat macroprudentieel beleid moet bijdragen aan een gelijk speelveld binnen Europa. Dit geldt bijvoorbeeld voor de regelgeving omtrent het risicogewicht van hypothecaire leningen en de positieve neutrale kapitaalbuffer.